ДУМКИ

Віктор Савінов : Смерть малого і середнього бізнесу в Україні - політична і економічна необхідність

30-11-2020 15:11

0

Віктор Савінов

директор Міжнародного інституту політичної філософії

Зимовий локдаун в Україні: чому це треба і чи треба? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділився директор Міжнародного інституту політичної філософії Віктор Савінов

"В умовах ультра-глобалізму, коли утворюються нові економічні платформи, не розділені на державні сегменти, геоекономіка вимагає ліквідації самозайнятості населення в сферах, не пов'язаних з виробництвом і інформацією. Оскільки середній і малий бізнес не створюють додаткової вартості, необхідної для розвитку державних утворень і територій, Україна з точки зору геополітики і геоекономіки є, перш за все, ринком дешевої робочої сили. Тому самозайнятість населення суперечить існуванню суверенітету української держави.

Проблема ультра-глобалізації - це соціальний треш не тільки в Україні, але і в більшості країн, які не є готовими платформами для вільного розвитку капіталу. Коли ми говоримо про локдаун, ми можемо говорити про нього як про соціально-економічне гальмо, коли економіка стає "на паузу". Що і відображає новітні геоекономічні устремління більшості геоекономічних гравців.

Виникає питання - яку економіку зупиняти в експериментальному режимі? Економіки, які забезпечують (повністю або частково) свободу капіталу? Економіки, що забезпечують роботу виробничого капіталу? Або експерименти можна проводити на територіях (геополітичних сегментах), в яких свобода капіталу і природне виникнення додаткової вартості не існує?

Звичайно, вступні умови будуть суттєво впливати на прийняття рішення по локдаунам в тих чи інших державних утвореннях. Однак, якщо розвиток коронавирусной інфекції буде йти тими ж темпами (або навіть прискориться у зв'язку з похолоданням), то так званий "Природний локдаун" (25 грудня - 14 січня), пов'язаний з періодом Новорічних і Різдвяних свят, - ідеальний час. Рішення про локдауни в країнах Європи буде прийматися з урахуванням національних традицій і соціальної структури. Для зупинки економічних процесів будуть обрані країни, економіка яких побудована на режимі проїдання, в яких існує протиприродно великий прошарок (з точки зору ультра-глобалісткого поняття про вільне поширення і зростання капіталу) - середній і малий бізнес".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!