ДУМКИ

Олексій Плотніков : Влада в Україні давно заслуговує, щоб її змінили

01-12-2020 15:12

0

Олексій Плотніков

заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков оцінив дії української влади в боротьбі з пандемією, а також її плани щодо введення локдауна

"Ситуація з введенням локдауна - неоднозначна. З одного боку, це потрібно робити, з урахуванням досвіду тих же Швейцарії, Франції, Німеччини, які вже вдруге вводили такі обмеження. Що позитивно позначилося на динаміці захворюваності (вона пішла на спад). З іншого - у нас немає ресурсів тих країн для належної підтримки бізнесу.

Проблема не тільки в цьому. Українська влада, на жаль, не зрозуміла, з якою серйозною загрозою зіткнувся світ. У нас раділи навесні, що пандемія вдарила по Україні не так жорстко, як по деяким країнам Європи. У нас закатували гроші з ковід-фонду в дороги влітку. Все це показує, що влада не аналізувала, не прогнозувала, не готувалася до другої хвилі. А вона прийшла...

Введення локдауна, схоже, неминуче. І воно неминуче же вплине на ділову активність. Якщо не будуть працювати магазини, кафе, ресторани, не буде і відповідної виручки, на яку підприємці традиційно розраховують під час різдвяних і новорічних свят. Тобто, представники малого та середнього бізнесу, сфери торгівлі і послуг, не тільки не відновляться після втрат, але і понесуть нові. І багато хто вже не оговтається.

Наша держава не зможе компенсувати втрати, підтримати, як це робили і роблять в ЄС і США. Так що слід готуватися до негативних макропоказників, подальшого економічного спаду, падіння життєвого рівня.

Що стосується влади - вона давно заслуговує, щоб її змінили. Але у нас немає реальних механізмів для цього. Щоб без народного повстання, а - цивілізовано. Так що поки все йде в "золоту скарбницю" претензій до чинної влади".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!