ДУМКИ

Ігор Романенко : Російські танки можуть з Білорусі за пару годин домчати до Києва

03-12-2020 17:12

0

Ігор Романенко

генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ

Росія все більш явно підсилює свої позиції в Білорусі. Про це говорять улесливі висловлювання Лукашенка на адресу Кремля, а також його різка риторика щодо України і Заходу. Що відбувається - і чому це небезпечно для України - розповів виданню «Коментарі» генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко

"Лукашенко, швидше за все, буде усунутий від влади в Білорусі. Питання - коли і з якими наслідками.

З серпня, коли фальсифіковані результати виборів призвели до масових протестів, Росія шукає заміну "незамінному". В Білорусь завели представників ФСБ, пропагандистів. Проводиться робота, близька до тієї, що Росія проводила в Криму і на Донбасі перед тим, як почати війну проти України. Зараз підбирається проросійський кандидат на місце Лукашенко. Але остаточне рішення ще не прийнято. Але немає сумнівів, що зміна влади буде в проросійському контексті. І в цьому візьмуть активну участь керівники білоруських силових структур. Частина з них навчалася в РФ, частина - завербована. Тут для росіян проблем не буде...

А ось для України все, що відбувається в Білорусі, - це проблема. І величезна. Фактично нам потрібно бути готовими до відкриття північного фронту.

Генштаб РФ має відповідний план. Не випадково пару років назад в Білорусі проводилися спільні (російсько-білоруські) вчення. І тоді туди було заведено все, що необхідно росіянам. Так що вони цілком можуть через Білорусь провести свої війська - і чинити тиск на Україну. А то і зовсім розв'язати бойові дії.

А від деяких ділянок українсько-білоруського кордону до Києва - всього 2-3 години ходу на танках. Це наприклад... Так що - все посилюється в неприємному для нас сенсі.

Як має реагувати Україна на нинішню ситуацію? Постійним нарощуванням підготовки, могутністі збройних сил, силових структур, спецслужб.

У цьому сенсі, хочу звернути увагу на недавні навчання, які проводилися на полігоні Широкий Лан. Там, зокрема, наші військові вивчали досвід війни в Карабасі - з використанням безпілотних літальних апаратів, а також легкомоторних літаків. Останні провокують засоби ППО противника. Ті виявляють себе, стаючи легкою мішенню для безпілотників або високоточної наземної зброї. Тобто, ми йдемо по шляху створення розвідувально-ударного комплексу. І це правильний напрямок".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!