ДУМКИ

Андрій Єременко : Українську владу з небес на землю повертають результати виборів і протести

04-12-2020 16:12

0

Андрій Єременко

засновник соціологічної компанії Active Group

Засновник соціологічної компанії Active Group Андрій Єременко розповів виданню «Коментарі», чому радість деяких представників чинної влади щодо досить непоганих рейтингів президента Зеленського - необгрунтована

Екс-кандидат в мери Києва, нардеп від фракції "Слуга народу" Ірина Верещук запевняє, що жоден з попередніх президентів України не мав 44% довіри на другому році президентства. За її словами, Зеленський "не краде і він людяний", тому йому довіряють більше, ніж іншим українським політикам.

У всіх, хто зараз в політиці, хто був в політиці, є однакові проблеми, пов'язані зі сприйняттям рейтингів. І з тим, що говорить їх оточення.

Вони дивляться на поточні рейтинги і вибирають ті питання, які їм більше подобаються. Якщо запитати у респондентів, хто їм більше подобається - Зеленський, Порошенко, Медведчук, Тимошенко або Бойко, то у Зеленського ситуація буде краще. Просто тому що він на тлі інших виглядає не так погано.

Але якщо брати отримані результати і кричати, що "він найкращий", спочиваючи при цьому на лаврах, - легко отримати ситуацію, з якою зіткнувся Порошенко в кінці президентства. Його теж запевняли, що все добре, що він геній, найкращий президент всіх часів і народів. А потім результати виборів дещо здивували...

Навколо президента, наіть навколо нардепів, їх оточення створює якийсь ілюзорний маленький світ. Вакуум від народу. І чим довше вони часу там проводять, тим стають далі від реальності.

Також ми маємо вічну боротьбу за доступ до тіла першої особи. Це добре. Ознака демократії. Якщо без перегинів. Якщо лестощі не стають основою всього.

У цій ситуації Україні більше пощастило з системою влади, ніж тієї ж РФ чи Білорусі. Авторитарний президент не може спокійно піти і відпочити після свого правління. Процес передачі влади там - завжди потрясіння. Адже завжди наступають наслідки, а при авторитарних режимах вони для правителів і їх близького кола, як правило, погані.

При демократичній системі - все спокійніше. В Україні всі президенти, крім Януковича, який особливо відзначився, живуть як почесні пенсіонери. І періодично беруть участь у суспільно-політичному житті. В Україні останнє слово - за виборцем. І це певною мірою дисциплінує.

У минулому році у Зеленського було більше 70% підтримки, переконлива перемога його політсили на дострокових парламентських виборах. А в цьому році результати місцевих виборів вже далеко не такі переконливі. І тут вже не допомагає кокон з різного роду підлабузників, які брешуть і не пропускають погану, незручну, але - реальну - інформацію. У підсумку та доходить інакше - через результати виборів, через протести. І це повертає на землю тих, хто занадто здійнявся в хмарах.

Так що - поки соціологічні вибірки створюють комфортні дані (найчастіше завищені), а лестощі прокладає доступ до тіла, вибори і протести представляють реальну картину. І тут вже - або робиш висновки, прислухаєшся не до підлесників, а до голосу народу, або - вибач-посунься ...



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!