ДУМКИ

Валерій Кравченко : Україну очікує запекла боротьба за залишки суверенітету

07-12-2020 11:12

0

Валерій Кравченко

директор Центру міжнародної безпеки

Директор Центру міжнародної безпеки Валерій Кравченко оцінив для видання «Коментарі» останні дії української і російської сторін в рамках Тристоронньої контактної групи (ТКГ) щодо конфлікту на Донбасі. Він також спрогнозував подальші кроки у врегулюванні конфлікту

"Складно оцінювати продуктивність дії ТКГ, оскільки все, що там відбувається, є фарсом. Росія веде свій "спектакль" на знемогу противника, яким крім України є і ОБСЄ. Мета одна - продати конфлікт Україні, змусити її легітимізувати в тій чи іншій мірі представників т. зв. "ДНР / ЛНР", а значить взяти на себе повну відповідальність за долю "внутрішнього українського конфлікту".

Як свідчать українські представники в ТКГ, ОБСЄ настільки втомилася від топтання на місці, що готова заради прогресу на що завгодно. Ось і зараз, після зведення воєдино плану Кравчука і плану РФ (який вона представляє як незалежну позицію окупаційних адміністрацій), повинен з'явитися "новий план Мореля" (попередня спроба французького дипломата була забракована в 2016 р .) Під вивіскою "плану ОБСЄ". Якщо Україна відкине і цей компромісний план, відповідальність за зрив переговорів буде лежати на ній. Така логіка Москви, яка все сильніше переконує німецьких і французьких дипломатів у відсутності в української сторони бажання домовлятися (що раніше РФ закидала Петру Порошенко).

У цьому світлі 2021 р . повинен стати останнім в спробах імплементувати Мінські угоди. Їх час вийшов. Потрібно рухатися далі, шукати нові інструменти.

Дуже ймовірно, перед новими переговорами РФ спробує посилити свої позиції, так що не варто виключати повноцінної масштабної ескалації вже взимку-навесні 2021 р. Непрямим реципієнтом цієї демонстрації повинна стати нова адміністрація Джо Байдена. Після цього, за столом переговорів будуть інші вихідні позиції, виходячи з нового балансу сил. Однозначно для України одне - ніякої мирної реінтеграції не передбачається. Буде завзята боротьба за залишки нашого суверенітету".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!