ДУМКИ

Юрій Корольчук : Шахтний хрест - Україна не вирішує важливу проблему

07-12-2020 14:12

0

Юрій Корольчук

член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій

Ситуацію на «вугільному фронті» України, частина шахт якої залишилася на окупованій частині Донбасу, проаналізував для видання «Коментарі» член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук

"Ми цілий рік чули, що буде підготовлена держпрограма про майбутнє державних шахт, які більше за інших несуть збитків. Постійно збільшується собівартість видобутку вугілля, тому що ростуть зарплати, ціни на воду, електроенергію і т.д.

В середньому по шахтам собівартість вугілля - майже 4,5 тис грн за тонну. У 2021 році буде вже більше 5 тис грн.

І немає програми, що з цими шахтами (а їх понад 30) робити. Частину повинні були приватизувати, частину - закрити, частину перепрофілювати, об'єднати, спробувати вивести на ефективну роботу.

Була пропозиція приватизувати Центренерго, зібравши пул шахт. У комплекті. Сподіваючись, що це викличе більший інтерес у інвесторів.

Але, знову ж таки, поки що процес фактично завмер. До того ж, є питання - а що робити з шахтами, які не ввійдуть в пул? Що буде з людьми, які там працюють? Їх звільнять, будуть переучувати? Грошей на це зараз немає...

Так що ми і далі залишаємося дефіцитної країною в частині вугілля. Те, що в цьому році це було менш відчутно (криза, менше потрібно було електроенергії, вугілля) - не показово. Економіка оновиться, ми вийдемо на стабільний дефіцит вугілля. А імпортуємо ми близько 5 млн тонн щорічно.

Але ж могли б добувати його самі, не імпортувати - ні з РФ, ні з Південної Африки, ні з США. Поки ж ця залежність зберігається... "

***

Нагадаємо, що в цьому році журналісти виявили вугільні схеми олігарха Ігоря Коломойського по закупкам російського вугілля через лояльний менеджмент в Центренерго. Це відбувалося тоді, коли українське "чорне золото" лежало на складах, а шахтарі сиділи без зарплати. Експерти аналізували ті ігри на енергоринку для сайту "Коментарі".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!