ДУМКИ

Олександр Гаврутенко : Українська влада купила собі право без докорів сумління вводити локдауни

07-12-2020 15:12

0

Олександр Гаврутенко

генеральний директор в UFC Capital і Arsenal Capital

Генеральний директор в UFC Capital і Arsenal Capital, економічний експерт Олександр Гаврутенко оцінив на прохання видання «Коментарі» заходи з підтримки підприємців, прийняті українським парламентом з подачі президента

"Влада знаходиться під колосальним тиском. З одного боку - на тлі загроз посилення поширення вірусу і необхідності введення карантинних обмежувальних заходів для населення. З іншого боку - вимоги суспільства про відповідні компенсації, відстоювання людьми своїх права на працю на підприємницьку діяльність.

Тому запропонований президентом і прийнятий парламентом комплекс заходів підтримки бізнесу (в їх числі - надання одноразової матеріальної допомоги найманим працівникам та ФОП, які втратили зарплату або частину доходу внаслідок карантину - 8000 грн; суб'єктам господарювання для виплати найманим працівникам пропорційно скороченню робочого часу - до 8000 грн ; фізособам для відшкодування сплаченого ЄСВ - в розмірі середньомісячної суми за останні 10 місяців - прим. ред.) мають більше політичний сенс, ніж економічний. Такий собі компроміс, "спускання пара", страховка від протестів або вірніше покупка владою собі права в подальшому без докорів сумління вводити всі необхідні локдауни або що потрібно для стримування епідемії.

Насправді ж всі розуміють, що жодна із запропонованих форм підтримки не є достатньою. І точно не адресована саме тим категоріям, які дійсно постраждали або постраждають від карантину.

Куди швидше цими заходами скористаються різні оптимізатори, які використовують фіктивні ФОП в своєму бізнесі. І у яких куди ефективніше налаштовані всі формальні процедури щодо отримання такої допомоги, ніж у реально потерпілого умовного власника кав'ярні, який навряд чи зможе довести свої втрати. Та й навряд чи буде цим займатися".

***

Раніше експерти розповіли, наскільки реальна така допомога з боку влади підприємцям.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!