ДУМКИ

Антон Кучухідзе : Ринок азартних ігор в Україні - чого чекаємо і чому

08-12-2020 10:12

0

Антон Кучухідзе

голова Всеукраїнської Ради Гемблінгу (Ukrainian Gambling Council, UGC)

Голова Гемблінг Асоціації України (гральна індустрія) Антон Кучухідзе поділився з виданням «Коментарі» думкою про важливість Консультаційно-експертної ради при Комісії з регулювання азартних ігор і лотерей. А також повідомив, які рішення ще повинні прийняти Рада і Кабмін, щоб цей ринок реально і ефективно запрацював

"Створення Консультаційно-експертної ради при Комісії з регулювання азартних ігор і лотерей - важливий крок. Жодне державне рішення в ідеалі не повинно прийматися без врахування думки професіоналів, громадських об'єднань. Людей, які переживають за даний сектор, сегмент. Які реально готові працювати на благо розвитку цивілізованого гемблінг-ринку (ринку гральної індустрії) в Україні.

Так що з точки зору комунікацій, ефективності, відкритості - можна тільки привітати дане рішення.

Що стосується глобальних рішень, яких чекає гемблінг-сегмент, то перше і ключове - податкове законодавство. Мова про законопроект 2713-д, який скасовує податок на виграш в розмірі 18%, а також повинен відстрочити податок на валовий гральний дохід (GGR) до 1 січня 2024 року.

Коли влітку за даний документ голосував профільний комітет ВР, пройшла інформація, що цей законопроект є компромісом між державою і бізнесом. З огляду на те, що останній в Україні повинен буде платити одну з найбільших гральних ліцензій (наприклад, за ліцензію для роботи наземного казино в Києві - понад 10 млн доларів), логічно було б зменшити податкове навантаження.

Але депутати повернулися до цього питання у вересні. Переглянули рішення. Не дали можливості ВР розглянути законопроект навіть у першому читанні. Потім підключився Мінфін, який почав негативно висловлюватися з даного законопроекту - і блокувати процес просування податкової політики. Мінфін захотів, щоб ще більше підняли податкові ставки. Все це, м'яко кажучи, не відповідає інтересам бізнесу.

Другий важливий момент - ті самі ліцензійні умови, які ще повинен затвердити Кабмін. При оптимістичному сценарії, є ймовірність, що вже 9 грудня уряд визначитися з цими умовами. Якщо так, то наземний сегмент (не онлайн) зможе претендувати на отримання ліцензій до кінця поточного року. Щодо онлайн-сектору у громадських було досить багато пропозицій. Так що з цим поки - деякі затримки.

Уряд і Комісія з регулювання азартних ігор і лотерей горять бажанням запустити ринок якомога швидше. Це можливість наповнити бюджет мінімум на 7,4 млрд грн. Основна заковика - в парламенті.

До речі, у інвесторів, незважаючи на високі ліцензії, інтерес не пропадає. Поляки, турки, деякі західні компанії дуже зацікавлені у входженні на українській гемлблінг-ринок. Варто приділити увагу і суміжного сегменту. Представники готелів і девелоперів в Україні говорять, що давно не було такого інвест-інтересу до України. І навіть кризовий рік на цьому не позначився. Так що легалізація азартних ігор дасть поштовх інтенсивному розвитку даного сегмента в тому числі".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!