ДУМКИ

Олександр Лієв : Що чекає туризм України в 2021 році

09-12-2020 08:12

0

Олександр Лієв

екс-міністр курортів і туризму Криму, голова Асоціації індустрії гостинності України

Голова Асоціації індустрії гостинності України Олександр Лієв спрогнозував для видання «Коментарі», яким може виявитися 2021 рік для туристичної сфери нашої країни

"Наступний рік для основних макро-регіонів буде доленосним. Туризм серйозно постраждав в 2020-му. І тих, хто зможе вийти з ситуації з новими стратегіями, антіхрупкими тактиками, чекає досить швидкий прорив. А ось тих, хто не зміг пристосуватися, переорієнтуватися, чекають стагнація і продовження потрясінь.

Розглянемо чотири основних напрямки українського туризму.

Перший - міський туризм. Міста-мільйонники - Київ, Харків, Одеса, Дніпро, Львів. Вони дуже постраждали від відсутності іноземних туристів в цьому кризовому році. І поки я не бачу, щоб вони перебудувалися на внутрішньоукраїнський туризм, який зміг би хоч частково замінити іноземні туристичні потоки. Були зроблені певні кроки для "підтримки штанів", якісь кроки для підтримки бізнесу. Але грамотних стратегій по залученню українців в урбанізований туризм я не помітив. Так що цей вид туризму точно потребує переосмислення свого існування. Має бути проведена велика робота, якою поки, схоже, ніхто не займається.

Другий напрямок - Причорномор'я, яке зараз складається з Миколаївської, Херсонської та Одеської областей. 2020 рік їх різко загальмував у розвитку. Серпень помилково обнадіяв великим потоком відпочиваючих. Всі, хто не поїхав в ту ж Туреччину, змушено стали споживачами одеських і херсонських курортів. Але те, з чим зіткнулися вимушені туристи (сервіс-якість), навряд чи спонукатиме їх скоро повернутися до споживання українських туристичних продуктів. Турбізнес в цьому регіоні не робив ніяких висновків. Не було кооперації, масштабного співробітництва не тільки між, наприклад, Одещиною та Херсонщиною, але навіть власне всередині тієї чи іншої області. Не створили єдиних правил пляжної інфраструктури, стандартів курортних послуг. З огляду на все вищесказане, позитивних зрушень для Причорномор'я в 2021-му не очікую.

А ось Приазов'є в новому році цілком може чекати прорив. За 2020-й регіон багато працював над стратегіями, проводив різні заходи, форуми. Там відбуваються процеси кооперації, яких не було ніколи. Маріуполь, Бердянськ, Генічеськ, Кирилівка об'єднуються в один туристичний регіон з загальними маркетинговими ідеями, стратегіями, просуванням. Думаю, в 2021 році це дасть помітні сходи.

Краще, ніж рік, що минає, буде рік новий і в Карпатах. Вони давно є провідним туристичним регіоном України, причому цілорічним. Але в 2020-му цієї туристичної перлини дісталося чи не найбільше. Коронавірус, транспортний локдаун, повінь... Однак в Карпатах - досвідчений актив турбізнесу. Є вміння кооперуватися, співпрацювати, бачити перспективу, вибудовувати стратегії. Упевнений, що вони зможуть отримати правильні уроки - і в 2021-му повернутися на рейки. Хоч це буде і непросто".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!