ДУМКИ

Денис Башлик : Аграрне міністерство в Україні - бути чи не бути?

11-12-2020 14:12

0

Денис Башлик

директор зі зв'язків з держорганами Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", голова Держгеокадастру (2019-2020)

Цього року Україна так і не отримала Аграрного міністерства. Хоч створити його обіцяли. Про те, чому вітчизняним аграріям потрібно профільне міністерство, виданню "Коментарі" розповів директор зі зв'язків з держорганами Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу", голова Держгеокадастру (2019-2020) Денис Башлик

У 2019 році ліквідували Міністерство аграрної політики та продовольства України. Цей крок було зроблено з метою оптимізації роботи державних органів. Але чи є це виправданим кроком у міжнародній практиці та конкретно в українських реаліях?

На сьогодні в Україні сільськогосподарські землі становлять 71% від усієї території, аграрний сектор генерує приблизно 14% українського ВВП та 40% валютних надходжень до країни. В АПК залучено орієнтовно 3 млн осіб, а третина населення проживає у сільській місцевості. Фактично на сьогодні сільське господарство є рушієм державної економіки, але в умовах запуску ринку земель та активізації адаптації країни до зміни клімату, з’являються нові виклики та ризики. З огляду на це, аграрний сектор потребуватиме встановлення нових чітких правил гри та створення професійного регулятора галузі, як з метою формування повноцінної аграрної політики, так і для боротьби з можливими кризами під час перерозподілу ринку.

Все частіше обговорюються кандидатури на посаду міністра, але, на жаль, усі розмови точаться навколо персоналій, а не програми розвитку агросектору тим чи іншим кандидатом.

Днями на щорічній конференції "Ведення агробізнесу в Україні 2020", президент Українського клубу аграрного бізнесу Алекс Ліссітса, презентував дуже цікаву інформацію щодо міжнародного досвіду існування Мінагрополіт. Вичерпний перелік країн Європи, у яких нема аграрних міністерств: Ліхтенштейн, Монако, Ватикан, Швейцарія, Сан-Марино, Вірменія, Україна. Навіть не бувши експертом в аграрній політиці, у цьому переліку можна викреслити зайву країну. Тож питання щодо доцільності створення аграрного міністерства як ніколи риторичнее.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!