ДУМКИ

Усама Кафа : Ресторанна сфера і удари карантину: втрати, перемоги і перспективи

11-12-2020 16:12

1

Усама Кафа

президент міжнародного ресторанного холдингу L'KAFA GROUP

Підсумки року для ресторанного бізнесу - і перспективи на 2021: про них виданню «Коментарі» розповів Усама Кафа - президент міжнародного ресторанного холдингу L'KAFA GROUP

"Підсумки цього року дуже складно підводити. Плани були грандіозними, я думаю, у кожної людини, у будь-якого бізнесмена. У нас в компанії був намічений план розвитку до першого кварталу 2021 року. Було заплановано 8 відкриттів ресторанів, 7 ребрендінгів.

Що маємо по факту? Відкрили 1 ресторан, встигли в останній вагон перед локдауном. У перших числах березня відкрили другий заклад мережі грузинських кафе з акцентом "Захади, Дарагой". У квітні до нашого ресторанного холдингу приєднався італійський ресторан "Моменто". І на цьому, на жаль, з глобальним розвитком довелося попрощатися.

Весняний локдаун забрав сили, гроші, заробіток, похитнув роботу, фінансові можливості. Але ми цю кризу пережили і вийшли з неї з мінімальними втратами. Ми не закрили жодного ресторану саме під час локдауна. Це вже можна сприймати як перемогу. Багато ресторанів з першого локдауну не вийшли. У той час по Києву була максимальна кількість порожніх приміщень з табличками "ОРЕНДА".

До осені вдалося відновитися, але карантин вихідного дня знову став великим ударом для бізнесу. Була втрачена ще частина сил, фінансів, співробітників і ресторанів.

Всього ми закрили 5 ресторанів за 2020 рік, в період серпень-грудень: 4 в Києві і 1 за кордоном.

Наш підсумок - ми зберегли свої позиції на ринку, максимально зберегли команду. Звичайно, були співробітники, які пішли. Але головний кістяк професіоналів вистояв цей складний кризовий час разом з нами. Ми і всі наші близькі здорові. Це - найголовніший результат.

Ресторанна сфера втратила багатьох сильних і гідних учасників ринку, без яких конкуренція стає не такою цікавою. Цього року ресторатори дуже зблизилися між собою. Вистояти вдалося тим, у кого є віра, досвід, знання, сильна команда поруч, розуміння партнерів і контрагентів.

Я вважаю переможцями цього року кожну людину. Рік, правда, був дуже складним і випробував нас на міцність. Головне - бути здоровим. А бізнес завжди можна відбудувати і знову розвинути.

Перспективи 2021 роки не дуже райдужні. Весь рік будемо ще пожинати плоди пандемії, жити в посткарантинному періоді. У світі буде більше розвинена діджіталізація, відмінно буде працювати онлайн сфера. Але думаю, що до кінця року люди втомляться від онлайну і великого потоку інформації. Знову почнуть вибиратися в улюблені заклади, театри, музеї і вести культурне і гастрономічне життя. У ресторанному ринку з'явиться більше маленьких, але прогресивних закладів, більш душевних і адаптованих під конкретні відвідувачів, їх інтереси і смаки.

Рік буде цікавим, складним і насиченим на яскраві події - як хороші, так і не дуже. Сил нам усім!"



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!