ДУМКИ

Андрій Помазанов : Головне в роботі Верховної Ради 9-го скликання - зовсім не результат

14-12-2020 15:12

0

Андрій Помазанов

адвокат, правозахисник, народний депутат 8 скликання

Адвокат, правозахисник, народний депутат 8 скликання Андрій Помазанов проаналізував для видання «Коментарі» останні рішення парламенту, а також плани Ради на цей пленарний тиждень

"Під кінець року Конституційний Суд України, скасувавши норми щодо відповідальності за декларування чиновниками, не сказати, щоб несподівано, підкинув парламентаріям, міністрам та й президенту предмет для роздумів довгими зимовими вечорами.

Природно, такого роду рішення КСУ не могли залишитися непоміченими з боку наших західних колег, які фактично визнали неспроможність української влади підтримувати надалі антикорупційну політику. Що може стати причиною не тільки у відмові від виділення фінансової підтримки, але і підняти питання про перегляд безвізового режиму з ЄС.

Одним з перших законопроектів на поточному пленарному тижні стане черговий проект про відновлення повноважень НАЗК, спрямований нібито на подолання антикорупційного кризи, що стало наслідком рішення КСУ. Слід зазначити, що робота профільних комітетів і парламенту в цілому в даному напрямку більш нагадує гру в наперстки, оскільки ті повноваження антикорупційного органу, які рішенням КСУ були визнані неконституційними, депутати намагаються "всунути" в закон під іншими номерами, тим самим обхитрити всіх. Незважаючи на абсурдність таких законодавчих рухів тіла, думаю, шанс на їх підтримку в залі для голосувань є. Адже головне в роботі ВРУ 9-го скликання - робота для роботи і показовість роботи, а зовсім не результат.

У той же час, депутати не забувають і про себе коханих. У той час, як триває тиск на малий бізнес і заморожуються обов'язкові статті держвиплат, на минулому пленарному тижні без докорів сумління збільшили фонд заробітної плати своїх помічників-консультантів в два рази (тепер він становить 105 тисяч 100 гривень).

Незважаючи на те, що деякі провладні індивіди продовжують кричати про зовнішнє управління через фінансові запозичення, завданням максимум для слуг народу стало переконання міжнародних партнерів в неухильному дотриманні європейських ідеалів і швидкому виправленні ситуації в законодавчому забезпеченні боротьби з корупцією.

Треба визнати, що такого роду робота вже дала свої результати: незважаючи на повну відсутність прогресу в роботі за програмою з МВФ, Євросоюз надав Україні 600 млн. євро фінансової підтримки.

Звичайно ж, рано говорити про перемогу і формуванні якісного бюджету на 2021 рік. Завдяки фінансовій підтримці ЄС, дефіцит держбюджету може скласти не 120, а 100 млрд. гривень. Але фактично це означає наявність грошей на папері і відсутність коштів на казначейських рахунках.

Бюджет 2021 отримає свої голоси і буде проголосований... Але чи стане він бюджетом розвитку і бюджетом подолання бідності, питання риторичне".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!