ДУМКИ

Руслан Соболь : В Україні бізнес - сам по собі, держава - сама по собі

14-12-2020 17:12

0

Руслан Соболь

голова Асоціації малого і середнього бізнесу

Глава Асоціації малого і середнього бізнесу Руслан Соболь проаналізував для видання «Коментарі» підсумки цього кризового року для українських підприємців. Хто і чому втратив (придбав), які висновки потрібно зробити?

"Це, безумовно, переломний рік. Він заклав основи нових економічних відносин, нових правил... В тому числі - виживання.

Максимальна кількість підприємств, підприємців, бізнесу, йде в "цифру". Виграли ті компанії, які мали майданчики в Інтернеті, мали відповідні канали - комунікаційні, дистриб'юторські, логістичні. Добре виросли компанії, які забезпечують доставку товару додому.

2020 рік - максимально прискорив перехід діяльності в Інтернет. Він також формує попит на нові професії. Про деякі ми поки навіть не знаємо. Упевнений, що в кінці 2021 року можуть з'явитися нові професії, пов'язані з Мережею. Так що ряд бізнесів отримує шанс перебудувати процес, зайняти нові ніші.

Програв той, хто не було готовий до роботи на віддаленці, в Інтернеті. Є галузі, які не можуть так працювати. Той же готельний бізнес, туристичний бізнес. Вони постраждали найбільше.

Роботу над помилками бізнес повинен робити самостійно. Основний висновок 2020-го в Україні - на відчутну державну підтримку розраховувати не можна. Ні звичайним людям, ні представникам малого та середнього бізнесу. Не готове держава у нас підтримувати реальний сектор. На жаль, відбувається стагнація. Грошей все менше, ВВП падає, підприємства (в тому числі державні) масово йдуть в мінус.

В інших державах, інших економіках був контакт між реальним сектором і державою. В Україні, на жаль, бізнес (перш за все, малий і середній) - сам по собі, держава - сама по собі. Це, з моєї точки зору, найважливіший висновок кризового 2020 року. Це те, про що потрібно задуматися. У тому числі владі, яка втрачає комунікаційний канал з сектором, що наповнює бюджет".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!