ДУМКИ

Айдер Муждабаєв : Законодавчо кримські татари досі - як з Місяця впали

15-12-2020 17:12

0

Айдер Муждабаєв

заступник гендиректора телеканалу ATR, журналіст

Заступник гендиректора телеканалу ATR, журналіст Айдер Муждабаєв оцінив для видання «Коментарі» дії української влади в році, що минає, в ракурсі боротьби за деокупацію Криму

"З позитиву - незважаючи на тиск з боку РФ і проросійських сил в Україні, ми змогли утримати всі разом (президент, парламент, суспільство) нашу позицію - ми не дамо воду в захоплений Крим. Якими б окупанти себе мучениками не виставляли. Нехай прибирають свою армію, повертають Крим - і води всім вистачить.

Також позитив - створення дипломатичної "Кримської платформи", яка - впевнений - почне потужно працювати після зміни влади в США. Америка з президентом Байденом - не та країна, яка буде стояти на колінах перед Росією. Тепер США почнуть суворо питати з росіян за багато що, включно з Кримом.

На жаль, не скоєно головного прориву по Криму у внутрішній і зовнішній політиці. А саме - не оголошено на законодавчому рівні про права кримських татар як корінного народу України. Ми ніби прибульці з Місяця на своїй землі. Потрібен відповідний закон. Має бути прийнято акт на підтримку кримських татар, створювати уряд кримськотатарської автономії у вигнанні. Формувати Кабмін АРК, як уже сформовані СБУ, прокуратура, поліція. Нам потрібен повний комплект системи влади АРК. Включаючи нові герб, прапор, гімн.

Ми повинні показати, що боремося не тільки за географічні лінії, а й за корінний народ України. Така позиція дозволить більш якісно пресингувати Росію на міжнародній арені.

Упевнений, що якщо це буде зроблено, то за допомогою тієї ж "Кримської платформи" (за умови, що туди увійдуть США і інші наші стратегічні союзники), ми зможемо збільшити санкційний тиск на Росію. В тому числі за допомогою секторальних санкцій. І тоді в той же Крим жоден західний бізнесмен не поткнеться, інакше він буде мати справу з Федеративної резервною системою США. Ми отримаємо потужні економічні і політичні важелі впливу на окупантів.

Такий майданчик зможе показати реальний успіх, а не видимість роботи, як Мінська група, яка 30 років ніби як залагоджувала конфлікт в Нагірному Карабаху, а насправді лише продовжувала російську окупацію".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!