ДУМКИ

Дмитро Йовдій : Особливості рейдерства в Україні в коронакризовому році

16-12-2020 09:12

0

Дмитро Йовдій

адвокат, голова ГО " Антирейдерський центр»

Які найбільш гучні рейдерські схеми застосовувалися в коронакризовому році в Україні? Як цьому протидіяли (і чи протидіяли)? Своєю думкою з цього приводу з виданням «Коментарі» поділився адвокат, голова ГО «Антирейдерський центр» Дмитро Йовдій

"Оскільки Мін'юсту вдалося перекрити схеми так званого прямого рейдерства - в державних реєстрах, то на сьогоднішній день більш популярними стали старі класичні схеми. А саме - шахрайства з нерухомістю: підробка заповітів, документів щодо відчуження квартир, оформлення угод за фальшивими документами на підставних осіб.

Таку діяльність здійснюють цілі злочинні організації, які збирають інформацію, вистежують жертв - як правило, самотніх людей похилого віку, які не здатні себе захистити. На жаль, як і раніше, органи поліції не можуть ефективно протистояти таким шахраям. Найчастіше самі правоохоронці є членами таких спільнот.

Варто також окремо відзначити рейдерську діяльність по захопленню активів державної та комунальної форми власності. Це, наприклад, захоплення територій і активів через виділення земельних ділянок органами місцевого самоврядування, скупка державних активів через аукціони серед "своїх". Це не що інше як дерибан державного і комунального майна, замаскований під легальні операції. І відбувається все на тлі повної мовчазної згоди чиновників і правоохоронців.

Крім того, в поточному році явно посилилася тенденція використання правоохоронних органів для рейдерських захоплень активів підприємств - за допомогою "липових" кримінальних справ, масок-шоу, обшуків та іншого тиску на бізнес".

***

Раніше експерти розповіли "Коментарям", як виявила себе поліція під час контролю за дотриманням карантинних заходів.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!