ДУМКИ

Олеся Остафієва : У протистоянні влади і підприємців вже пройдена точка неповернення

16-12-2020 14:12

0

Олеся Остафієва

Бізнес-вумен, співвласниця київського Відьма-бару «Лиса гора»

Співвласниця київського Відьма-бару «Лиса гора», бізнес-вумен Олеся Остафієва поділилася з виданням «Коментарі» думкою про протистояння фізосіб-підприємців (ФОП) з владою через фіскальний тиск і намічене на січень посилення карантинних заходів

"Протести тривають не перший день. Але вчора вони вилилися в протистояння з правоохоронцями, були постраждалі. Можливо, учасники акції, бачачи, що протест почав буксувати, отримали якісь нові ввідні. І більш жорстко почали відстоювати свої права, включаючи право на працю.

Дії влади в цій ситуації мене дивують. Обидва попередніх Майдани - і в 2004 і 2013-му - це була історія, коли малий бізнес підтримав протест. Перший раз Януковича скидали з допомогою малого бізнесу, другий раз - також.

Виборці Зеленського - ті ж люди, які створювали два тих Майдани. Навіщо ж повторювати помилки попередників?

Зараз ціна питання - надходження в бюджет, які влада хоче отримати, посиливши фіскальний тиск на бізнес. Але пропоновані нововведення приведуть до згортання ряду бізнесів, до відходу в тінь ще більшого числа підприємців. Не факт, що буде плюс в бюджетній історії. Але точно буде мінус в рейтингах діючої влади, включаючи президентський. І те, що вони цього не розуміють, що немає діалогу, для мене дивно.

Шанс на перемогу в цьому протистоянні у підприємців є. Вони знають, за що стоять. Це не проплачені мітинги, це - реальні ФОПи, які борються за своє майбутнє. І, за моїми відчуттями, вони вже пройшли певну точку неповернення. І будуть домагатися реальних кроків назустріч з боку законодавчої та виконавчої влади. Або посилювати тиск, в результаті чого будуть інциденти, подібні до того, що стався вчора.

Не будемо забувати і про те, що в таких заходах присутні не тільки економічний, а й політичний фактор. І завжди знайдуться сили, які підтримають протестуючих - і в потрібному світлі піднесуть їх вимоги і реакцію на це з боку влади".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!