ДУМКИ

Андрій Гарнат : Бюджет прийнятий у відриві від реального стану справ в Україні

16-12-2020 16:12

0

Андрій Гарнат

економічний експерт, координатор громадянської ініціативи " Рух бізнесу України"

Економічний експерт, координатор громадської ініціативи "Рух бізнесу України" Андрій Гарнат скептично поставився до прийнятого вчора Верховною Радою держбюджету-2021. Що з ним не так і які будуть проблеми в майбутньому році - експерт розповів виданню "Коментарі"

"Варто почати з того, що бюджет прийнятий у відриві від реального стану справ в Україні, і в першу чергу економічної ситуації.

Дефіцит в розмірі 5,5% поставлений так, як ніби ми маємо стійке зростання, а не падіння у всіх секторах економіки, з триваючим зростанням безробіття, хитким індексом промислового виробництва, скороченням товарообігу на 7,48% (експорту та імпорту) і негативним сальдо торгового балансу - $ 4 млрд.

З огляду на ці фактори, в 2021 році ми отримаємо провал і бюджетну діру, яка буде ще більш об'ємна, ніж у 2020 році. А політика продовження неадекватного збільшення державних витрат, збереження, а місцями і розквіт, тіньових схем нераціонального та нецільового використання бюджетних коштів, негативно позначиться на взаєминах України з міжнародними донорами.

Дивина нерівномірного голосування (за бюджет віддали 289 голосів: фракція "Слуга Народу" дала 225, партія "За майбутнє" - 21, група "Довіра" - 20, фракція "Батьківщина" - 12, позафракційні нардепи - 11) пояснюється тим, що в залі все таки знайшлися депутати, які встигли розібратися в нюансах запропонованого до голосування проекту бюджету. Вони вирішили не брати на себе відповідальність за цей сумнівний документ, яким будуть протягом 2021-го інформаційно "бити" всіх, хто був до нього причетний.

Є ймовірність, що в другій половині майбутнього року при черговому зрізі макроекономічних показників уряд змушений буде приймати авральні заходи зі скорочення державних витрат. Урізати доведеться себе улюблених, включаючи і силові відомства, що в поточних реаліях щільної зв'язки всіх гілок влади в країні, зробити буде практично неможливо. Виходом може стати чергове підвищення податків для приватного сектора, що ще більше зажене економіку в колапс".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!