ДУМКИ

Євген Хмара : Про музику і новорічний настрій

17-12-2020 08:12

0

Євген Хмара

композитор, піаніст-віртуоз

Чи є універсальна музика для новорічного настрою? Яка? Наскільки взагалі важлива музика для створення атмосфери? Своїми роздумами з виданням «Коментарі» поділився композитор, піаніст-віртуоз Євген Хмара

Не існує такого поняття, як універсальна Музика: ми всі люди різні, і нам подобаються різні жанри. Але в моєму розумінні максимально різдвяна, новорічна музика - це, звичайно, оркестрова музика з використанням різних чарівних інструментів (Wind - chines, Glockenspiel і ін.). Цікаво, що найбільшу кількість світової музики в розрізі новорічної тематики світу подарував кінематограф і навіть ті фільми, що не про Новий рік. Наприклад, саундтреки фільмів "Гаррі Поттер", на мій погляд, можна сміливо віднести до Різдвяно-Новорічної тематики.

Якщо говорити про світові виконавців, то, звичайно ж, Майкл Бублей вніс свій величезний внесок: він подарував слухачам багато красивої різдвяної музики. Однозначно, пісні Френка Сінатри створюють новорічний настрій.

Україну, безумовно, прославив "Щедрик" Леонтовича, який звучить у всіх куточках планети і є, не побоюся цього слова, найпопулярнішою різдвяної мелодією. До речі, у мене в репертуарі теж є "Різдвяна історія", яка ще не увійшла до жодного альбому, але в наступному - 6-му - альбомі вона обов'язково вийде. Ну і, звичайно ж, моя мелодія "Казка", так як вона була навіяна святковими емоціями і передчуттям новорічних чудес.

Наскільки важлива Музика в створенні атмосфери? Так, в принципі, атмосфера - це і є музика. Чи можна уявити сьогодні будь-якої ресторан без музики? Або торговий центр, в якому не грала б музика? А тим більше, коли начитаються свята, кругом грають різдвяні пісні. З одного боку - заїжджені, але з іншого - так здорово щороку їх знову слухати, тим більше, коли з'являються якісь нові інтерпретації.

Музика викликає пам'ять десь на клітинному рівні. Ти можеш влітку випадково почути "Last Christmas", і до тебе прийде різдвяний настрій, і, може бути, навіть захочеться снігу. Тому Музика грає найважливішу роль, і я не побоюся сказати, що це - елемент номер один в створенні атмосфери.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!