ДУМКИ

Денис Марчук : Які виклики стоять перед аграрним міністром України

18-12-2020 12:12

0

Денис Марчук

заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради

Заступник голови Всеукраїнської Аграрної Ради Денис Марчук проаналізував для видання «Коментарі» появу нового міністра аграрної політики і продовольства України, а також зниження ставки ПДВ на окремі види с / г продукції

"Вчорашній пленарний день став справді урожайним для аграрної галузі. Після півторарічної перерви маємо, нарешті, нового міністра аграрної політики та продовольства України, яким став голова Держгеокадастру Роман Лещенко.

Цей час показав: реорганізація мінагро та зведення його ролі лише до департаменту нехай і у великому міністерстві – це був неправильний крок. Думаю, на той час влада абсолютно не розуміла, що собою являє аграрна галузь та скільки вона дає країні. А це – не мало, не багато – 40% валютної виручки, яка надходить від експорту аграрної продукції. Ми лідируємо у світі по експорту соняшникової олії, ячменю, ріпаку, жита. Кожен п’ятий українець працює в агросфері. Як можна було таку потужну галузь залишати без профільного міністерства?

Разом з тим, відродження мінагро та призначення профільного міністра свідчить про те, що влада зрозуміла свою помилку і почула аграріїв. Тепер перед міністерством і особисто міністром стоїть чимало викликів і завдань.

Найперше, звісно, це успішна реалізація земельної реформи. Для цього необхідно прийняти ряд важливих законопроєктів, які регулюватимуть земельні відносини в країні. Це, зокрема, завершення земельної децентралізації через прийняття законопроєкту №2194, яким землі с/г призначення державної форми власності за межами населених пунктів передаються у власність громад.

Детінізація агросектору – той виклик, який новому міністру також доведеться прийняти. Необхідно, щоб усі, хто обробляє землю та отримує з неї прибуток, платити податки. Цю проблему вирішує законопроєкт 3131-д, яким впроваджується податок на 1 га. Сподіваємось, новий міністр підтримуватиме ці законодавчі ініціативи на своєму рівні та сприятиме у їх прийнятті.

Окрім того, негайної реакції потребує питання зміни клімату в Україні, адже від посухи уже страждають південні регіони. Потрібно реанімувати і розвивати систему зрошення, яка перебуває у катастрофічному стані. У зв’язку із цим позитивним моментом вважаю наявність даного пункту у пріоритетах роботи Романа Лещенка. Також у цьому напрямку важливо розвивати агрострахування, особливо – страхування доходу с/г виробника. Ну і, звичайно аграрії чекають від міністра розвитку нових ринків збуту агропродукції.

Також вчора був ухвалений надзвичайно важливий для агросектору законопроєкт №3656, яким знижується ставка ПДВ на окремі види с/г продукції з 20% до 14%.

Цей законопроєкт важливий передусім тим, що сприяє детінізації агросектору. В Україні на сьогодні нелегально обробляється від 12 до 15 млн га земель (близько 40%). Значна частина урожаю з них іде на експорт через так звані "скрутки" маніпуляції, в результаті яких із держбюджету експортеру повертається ПДВ, яке насправді не було сплаченим. Зменшення ставки ПДВ різко знизить ефективність та комерційну привабливість таких шахрайських схем.

А ще даний законопроєкт сприятиме скороченню видатків, збільшенню оборотних коштів аграрія, що особливо важливо в період посівної, коли сільгоспвиробникам доводиться брати кошти у банків на посівний матеріал, пальне тощо.

Разом з тим, держава нічого не втрачає, адже зниження ставки ПДВ стосується проміжної с/г продукції незбираного молока, великої рогатої худоби, живих свиней, овець, пшениці, жита, ячменю, вівса, кукурудзи, соєвих бобів, насіння льону, свиріпи та ріпаку, соняшнику та інших олійних культур, цукрових буряків. На готову продукцію, яку ми купуємо у магазині, ставка залишається незмінною – 20%".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!