ДУМКИ

Віктор Савінов : Нас вже навчили самоізолюватися, тепер навчать самоліквідуватися

18-12-2020 14:12

0

Віктор Савінов

директор Міжнародного інституту політичної філософії

Директор Міжнародного інституту політичної філософії Віктор Савінов розповів виданню «Коментарі», які головні політичні та соціальні висновки можна зробити з корона-кризового року 2020

"Ще зовсім недавно сучасну політологію і філософію дорікали в тому, що вони говорять про абстрактні речі типу парадигмального переходу і таке інше... Що вчені перетворилися в візіонерів і мрійників, а гуманітарні науки займаються тільки футурологією. 2020 рік довів, що вчені мали рацію. Те, що ще 12-15 місяців тому здавалося фантастикою, увійшло в наше повсякденне життя.

Давайте згадаємо основні положення постмодерністської політології: дисциплінарне суспільство, в якому головним є обмеження простору (тобто, найстрашніше покарання - в'язниця), повинно було, на думку теоретиків, бути замінено суспільством контролю, де людина сама регламентує свої соціальні дії. А якщо вона цього не може зробити, їй допоможуть, позбавивши допуску до тих чи інших досягнень людської цивілізації. Наприклад, заблокують банківську карту, відключать від Інтернету, не видадуть візу. Нам здавалося, що така зміна системи соціального управління - це питання далекого майбутнього. А виявилося, що буквально протягом декількох місяців ми відчули на собі чіпкі лапи такого політичного явища як суспільство контролю.

Для суспільства контролю характерен вплив факторів глобалізації. Якщо говорити про Україну, в глобальному світі, на жаль, наша країна відіграє дуже незначну роль, щоб наші еліти могли впливати на подальші події. А тому - що світова спільнота буде диктувати Україні, то в найближчі роки наша країна і змушена буде виконувати. Інакше спрацюють елементи суспільства контролю. Україну можуть у будь-який момент виключити з системи взаємовідносин, яка має на увазі під собою державні чинники управління - міжнародні договори, комунікації, фінансові системи.

Кожна людина, що живе в суспільстві контролю, повинна розуміти, що це система - жорстка, вона вимагає неухильного виконання правил соціальної поведінки. Нас вже навчили самоізолюватися, тепер навчать самоліквідуватися. В даному випадку самоліквідуватися - не в сенсі фізичного припинення життя, а - як соціальний елемент суспільства. Страшно? Начебто, не повинно бути, адже гуманітарні науки нас попереджали, що буде інша система соціального управління.

Під соціальним управлінням ми розуміємо політику. Україна занадто сильно пов'язана зараз з глобальними світовими тенденціями. І те, що деякі в країні сприймають як зовнішнє управління, є фактором глобального світового порядку. Керівництво нашої країни приймає нові умови гри (ті чи інші обмеження в зв'язку з пандемією). Але це може виявитися тільки початком, оскільки система глобалізму може зажадати ще більшого посилення системи контролю. Першим кроком в цьому напрямку може стати, наприклад, тотальна вакцинація. Іншими словами, якщо ви не вакцініруетесь, вам заборонять виїзд в інші країни. Або не братимуть на роботу. Так що - звикаємо жити по новому в новій системі соціального управління".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!