ДУМКИ

Олексій Гарань : Українська влада повинна усвідомити, чого насправді хоче Путін

21-12-2020 13:12

0

Олексій Гарань

науковий директор Фонду " Демократичні ініціативи"

Стратегічні цілі Росії щодо України залишаються незмінними. Але офіційний Київ цього, схоже, не усвідомлює. Так професор політології Києво-Могилянської академії, науковий директор Фонду «Демократичні ініціативи» Олексій Гарань прокоментував виданню «Коментарі» недавню заяву президента РФ Володимира Путіна, що Росія буде «нарощувати підтримку Донбасу»

"Абсолютно зрозуміло, що стратегічні цілі Путіна щодо України залишаються незмінними. Максимальне ослаблення нашої країни, щоб повернути її в орбіту впливу Росії.

Саме тому у нас не обіцяне - всеосяжне, а - крихке перемир'я, яке Росія і підконтрольні їй бойовики постійно порушують. Путіну потрібно заштовхнути "ЛНР" і "ДНР" на російських умовах в тіло України. Щоб дестабілізувати нашу країну. Щоб ці території (ОРДЛО) отримали не просто особливий статус, але і - при владі там залишилися російські колаборанти. А Кремль зможе розповідати Заходу про те, що "внутрішньоукраїнський конфлікт вирішено - і з Росії треба знімати санкції". При цьому на Україну буде покладена, в тому числі, фінансова відповідальність за відновлення зруйнованого Донбасу.

А якщо так не вийде, Путін в будь-який час може припинити перемир'я. Розпочнеться загострення, будуть вбивати наших солдатів, суспільство почне протестувати. І, знову ж таки, Путін у виграші.

Для нього дестабілізація ситуації в Україні, послаблень позицій Зеленського - важливий козир. Він зацікавлений в слабкій українській владі, розколі суспільства, незалежно від прізвища президента. Робив так при Порошенко, буде робити при Зеленському і при будь-якому іншому голові держави.

Думаю, українській владі потрібно виходити з реалістичних оцінок того, чого хоче Росія. Країна-агресор може піти на частковий обмін полоненими, на часткове перемир'я, часткове розведення сил і засобів, часткове розмінування територій. Але тільки на своїх умовах, вибиваючи неадекватні поступки з боку України, включаючи легітимізацію бойовиків.

Стратегічна мета Путіна залишається тією ж - дестабілізація України заради встановлення контролю над нашою країною.

Лише розуміючи це, Україна зможе вибудовувати відповідну стратегію і розраховувати на перемогу".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!