ДУМКИ

Олександр Охрименко : Українська влада використовує МВФ як хлопчика для биття

22-12-2020 09:12

0

Олександр Охрименко

голова Українського аналітичного центру

В Україні розпочала роботу місія МВФ за першим перегляду програми stand-by. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль пообіцяв міжнародним кредиторам, що Україна, незважаючи на складну економічну ситуацію, буде дотримуватися своїх зобов'язань перед ними. Перспективи нового кредиту оцінив для видання «Коментарі» глава Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко

"За результатами чергових візитів-переговорів-зустрічей - грошей, швидше за все, не буде. Що буде, так це розмови про необхідність реформ (особливо судової), про важливість боротьби з корупцією. Традиційний набір. Одні будуть обіцяти, інші вдавати, що вірять.

Велика ймовірність, що кредиту не буде в 2021 році. Та він нам, якщо розібратися, і не потрібен. Валюти в Україні вистачає. На міжбанку за тиждень Національний банк України викупив валюти на 300 мільйонів доларів. А з початку року - на 4 мільярди. Так, на 2 мільярди "з хвостиком" продав, так як робив інтервенції. Але запас - цілком і цілком... Так що НБУ і в наступному році може спокійно заходити на міжбанк, збільшуючи золото-валютний резерв.

Тому вважаю, що з точки зору економіки - нам кредит не потрібен. А ось з точки зору політики нашої влади вигідно мати відносини з МВФ. І використовувати Фонд як хлопчика для биття. Будь-які непопулярні реформи можна звалити на міжнародних кредиторів. У наступному році точно піднімуть ціни на електроенергію, триватимуть реформи в медицині, в сфері освіти (в результаті чого буде менше медиків, менше шкіл). І в усьому будуть звинувачувати МВФ.

Фонд, дійсно, закликає оптимізувати школи і лікарні. Але президент наш сказати цього не може. А ось послатися на вимоги МВФ - будь ласка.

А МВФ невдоволення їм українців - до лампочки. Він отримує гроші, які в нас вкладає, та ще й з відсотками. Плюс - отримує вплив на ситуацію в Україні. Представники Фонду рекомендують, кого поставити в наглядові ради, яких консультантів, аудиторські компанії залучати. Безумовно, це все - горезвісний зовнішній вплив, про який говорить ряд наших політиків. Те саме не явне, але - управління України - і зовсім не українцями".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!