ДУМКИ

Олена Мочалова : В Україні знову почали з'являтися нелегальні зали ігрових автоматів

22-12-2020 11:12

0

Олена Мочалова

голова ГО "Підтримка легалізації грального бізнесу в Україні"

Експерт грального бізнесу, голова ГО "Підтримка легалізації грального бізнесу в Україні" Олена Мочалова поділилася з порталом "Коментарі" головними висновками 2020 року щодо легалізації грального бізнесу. І розповіла про перспективи 2021 року

"Держава в особі депутатів, радників і Комісії з регулювання азартних ігор і лотерей, по суті, не змогла впоратися із завданням легалізації грального бізнесу за цей рік. Все тому, що триває робота над нормативно-правовими актами, що не гармонізують з іншими законами і нормами. Навіть якщо Комісія зможе прийняти деякі ліцензійні умови до кінця року, то бізнес навряд чи зможе працювати перші кілька місяців. Відсутні норми сертифікації обладнання і програмного забезпечення. Європейські норми не можуть застосовуватися, так як ми не входимо до Євросоюзу.

Тим часом, на вулицях українських міст стали все більше з'являтися нелегальні зали ігрових автоматів. Частіше тих, хто працював під франшизою державних лотерей. Держава не змогла утримати цей тіньовий сегмент, так як не в змозі завершити розпочате.

Покарання за незаконний бізнес не посилено - і вигідніше, ніж отримати ліцензії. Корупція залишилася колишньою, клієнт хоче грати. Таким чином, в наступному році може з'явитися лотерейний оператор з новою назвою тиражної лотереї, типу "Космолот" - і задовольнити попит на ігровому ринку симуляторами ігрових автоматів (лотереї продовжують діяти в рамках старих ліцензійних умов).

Швидше за все, в наступному році держава знову не отримає очікуваного поповнення бюджету за допомогою азартної сфери. На жаль, немає розуміння оподаткування в цій сфері і відсутній державний модуль онлайн моніторингу. Це гальмує зацікавленість ліцензіатів на українському ринку, так як економіка бізнесу до кінця не ясна.

Дуже шкода, що ще на старті депутати не поставилися серйозно до норм закону щодо такого токсичного бізнесу як гральний. Результат - відсутність легального ринку, вже маючи правове поле".

***

Глава Гемблінг Асоціації України (гральна індустрія) Антон Кучухідзе розповів "Коментарям", які рішення ще повинні прийняти Верховна Рада і Кабмін, щоб ринок азартних ігор і лотерей реально і ефективно запрацював.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!