ДУМКИ

Микола Маломуж : Свої інтереси може відстоювати лише сама Україна

22-12-2020 15:12

0

Микола Маломуж

генерал армії України, екс-голова Служби зовнішньої розвідки України

Ризики розхитування України (не тільки зовнішніми, а й внутрішніми гравцями) проаналізував для видання «Коментарі» генерал армії України, екс-голова зовнішньої розвідки України Микола Маломуж

"З практики своєї роботи в РНБО, керівником розвідки - лише стабільне гармонізоване суспільство є запорукою стабільності країни. Тільки при такій умові не буде ризику розвалу, відторгнення територій і так далі. А ось постійна дестабілізація всередині країни, роз'єднання в різних в форматах (політичних, регіональних, релігійних), вічна війна фінансово-політичних кланів, послаблюють Україну. І цим активно користуються інші держави - і РФ, і інші наші сусіди, включно з країнами ЄС. Чим ми слабші, тим сильніше відчуваємо вплив Росії, Угорщини, Туреччини, Польщі, Румунії, так званого колективного Заходу.

Свої інтереси може відстоювати лише сама Україна. Ніхто за нас цього робити не буде. Навіть ситуативні партнери будуть швидше продавлювати свої інтереси - за наш рахунок.

Непрофесійне управління країною веде до розбрату в суспільстві за всіма параметрами. Держава слабшає на очах. Є відособленість регіонів, орієнтація на зарубіжні центри впливу. Останнім часом в цьому сенсі показовим є приклад Закарпаття. Вони схиляються до іншої країни (Угорщини). А угорські політики, бачачи ослаблення суверенітету нашої держави, відривають частину "своїх" людей на Закарпатті від ідей спільної держави Україна. Вони мислять так: "Якщо буде у вас війна, дестабілізація - це наші громадяни, наші колишні території, вони об'єктивно прийдуть до нас. Ми будемо їх рятувати". Зрозуміло, що наші спецслужби відстежують негативні тенденції, проводять певні дії. Але без загальної стратегії посилення країни - політичної, економічної, на рівні армії, спецслужб - дестабілізація буде тривати.

Чи здатні люди, які зараз при владі, надати нам такі перспективи розвитку? Питання, думаю, риторичне...

Певні ознаки дестабілізації видно практично по всій Україні. Важливо, щоб вони не отримали розвитку за рахунок внутрішніх проблем. Зовнішні ж гравці готові стимулювати процес, який вигідний саме їм.

Нам важливо не дати цьому статися. Країні потрібно мудре, сильне керівництво, яке має високий професійний рівень, державний досвід. Готове працювати цілодобово, щоб вивести Україну з низки криз, в якій ми опинилися. Важливо, щоб ми не пішли по шляху - "вони всі вороги, вони винні, ми нічого зробити не можемо". Зняття з себе відповідальності - це втрата керованості держави".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!