ДУМКИ

Ігор Романенко : Вирішити питання Донбасу можна договором між Україною, Росією і США

23-12-2020 11:12

1

Ігор Романенко

генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ Ігор Романенко проаналізував для видання «Коментарі» ситуацію на Донбасі в 2020 році та перспективи врегулювання конфлікту

"У році, що минає, ми спостерігаємо паузу в переговорному процесі по Донбасу. І не тільки в Тристоронній контактній групі (ТКГ). Росіяни намагалися впровадити діалог між Україною і сепаратистами. Цей алгоритм Дмитра Козака (заступник голови Адміністрації президента РФ, який курирує зараз український напрямок) раніше був успішно реалізований їм у Молдові (офіційний Кишинів пішов на переговори з Придністров'ям). Новий президент Молдови - Майя Санду - підкреслювала негатив подібних переговорів. І застерігала Україну від такого шляху. На який росіянам не вдалося нас підштовхнути. Хоч вони дуже старалися.

Не реалізувавши свої задуми, Кремль поставив переговори по Донбасу "на паузу". Єдине, що вдалося, це знизити інтенсивність бойових дій. Далі - не просувається.

Якщо говорити про перспективи. Думаю, німці і французи як учасники нормандського формату себе вичерпали. Вони залежні від РФ. І бути такою точкою опори, щоб перевернути позицію або зрушити з місця росіян - у Німеччині і Франції немає сил або бажання.

Росія ж уже розгойдує ситуацію. Ми бачимо загострення. Окупанти збільшили інтенсивність обстрілів. Міномети, що мовчали практично з кінця липня, почали підключатися все частіше. У разі необхідності агресор будуть включати і арту.

Але зараз всі чекають вступу в дію іншої "важкої артилерії" - в особі американців. Думаю, щось проясниться в лютому майбутнього року, після інавгурації Байдена. Є певні надії, що він продемонструє більш жорстку політику щодо Росії.

При цьому важливо розуміти, що РФ просто так не піде з Донбасу. Їй щось потрібно буде натомість. Я не перший рік говорю, що Путін почав цю війну з метою не допустити вступу України в НАТО і ЄС. Він вважає особисто себе і Росію обдуреними. Захід за часів Горбачова обіцяв не просувати НАТО до російських кордонів. В результаті Альянс все ближче...

Як можливий варіант розвитку події я бачу потрійний договір - між США, Україною і Росією. Наприклад, що 5-10 років Україна не вступає в НАТО і не розміщує бази Альянсу на своїй території. При цьому євроатлантична інтеграція залишається закріплена в нашій Конституції.

США можуть укласти з Україною договір як з головним партнером поза НАТО (так було, наприклад, з Ізраїлем, Єгиптом, Йорданією в ізраїльсько-арабському конфлікті). У відповідь Росія забирається з Донбасу і знижує свій військовий потенціал в Криму приблизно в три рази - як було до окупації.

Думаю, на такого роду балансі інтересів можна вибудувати успішний переговорний процес.

Путіну дадуть піти, зберігши обличчя. Нехай і обпльоване. Але всередині Росії кремлівські вожді все це піднесуть як свою перемогу. Ми ж повернемо Донбас. І зможемо почати наступний етап переговорів - вже по Криму".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!