ДУМКИ

Олексій Плотніков : В української влади не повинно бути наближених і не наближених олігархів

23-12-2020 15:12

0

Олексій Плотніков

заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань

Доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України, народний депутат V-VI скликань Олексій Плотніков проаналізував для порталу «Коментарі» недавнє визнання президент Володимира Зеленського, що в Україні існує серйозний вплив великих фінансових груп (олігархів), в тому числі через їх медіа, на багато процесів

"Вплив олігархів на ЗМІ існує всюди. Навіть якщо згадувати недавні вибори в США: одні медіа підтримують Трампа, інші - "мочать". І то ж - саме щодо Байдена. Великі канали розписані між олігархами. Що стосується України, ми теж знаємо, кому які "кнопки" належать. Але суть проблеми не в цьому. Точніше, не тільки в цьому.

У нас, напевно, всі президенти, починаючи з Ющенко, обіцяли позбутися олігархату, його впливу на економіку і політику. Але нічого такого не сталося. Так що деолігархізація все ще на порядку денному. Але потрібні реальні механізми для її проведення. Відповідне законодавче поле. Професійні та непідкупні поліція, суди, антикорупційні органи. Політична воля. Анітмонопольний комітет, який буде працювати, а не робити вигляд, що працює. Потрібно створення рівних умов. Не повинно бути наближених і не наближених олігархів. Якщо не пускати у владу - не пускати нікого з них.

Ми прекрасно знаємо, кому належить у нас енергетика, кому чорна металургія і так далі. Але їх власників не потрібно знищувати, не потрібно всіх робити бідними. Потрібно робити, щоб багаті люди працювали в інтересах держави, створювали робочі місця, були соціально орієнтованими. А не лізли у владу, щоб приймати вигідні для себе рішення.

Чому і нинішня влада з ними не може впоратися? Тому що немає політичної волі, зате є залежність від олігарахта. І тому що вона слабка сама по собі".

***

Раніше експерти аналізували провали влади в боротьбі з олігархами і прогнозували, до кого з олігархів може стати ближче Зеленський в 2021 році.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!