ДУМКИ

Ігор Бураковський : Україні потрібно вирішити проблему 3-А

24-12-2020 08:12

2

Ігор Бураковський

голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій

Які основні економічні виклики стоять перед Україною в 2021 році? Які проблеми не дають нам адекватно на них реагувати? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділився голова правління Інституту економічних досліджень і політичних консультацій, доктор економічних наук Ігор Бураковський

"Одразу зауважу, що в період економічної кризи та, відповідно, широкого суспільного невдоволення станом речей в Україні, досить важко говорити про проблеми, які слід вирішити в 2020 році. З одного боку є ризик повторити загальновідомі речі, а з іншого - зайти в якісь "високі" міркування щодо місця України в сучасних глобальних тенденціях розвитку та викликів, які стоять перед людством в цілому.

На мою думку, головною проблемою України, попри потенціал та минулі досягнення (вони також мали місце і були досить суттєвими), було і залишається невміння виносити адекватні уроки з минулого, адекватно розробляти плани майбутніх дій та адекватно діяти зараз. Така собі проблема 3-А.

А тепер по порядку. Головний урок минулого полягає в тому, що без відповідних змін (реформ) країна просто приречена на історичне відставання. Такі зміни є складними, але неминучими. При цьому справжні лідери змін не можуть подобатись всім. Політикам треба обирати – або суспільні інтереси, реформи та звитяжна праця, або власні політичні (і не тільки) інтереси, популізм та метушня. І це також питання для виборців.

Щодо плану майбутніх дій. Приклад з минулого – "зелені" тарифи, які сьогодні стали серйозною економічною проблемою. До речі, документ КМУ "Вектори економічного розвитку 2030" містить цілу низку сумнівних, на мою думку, намірів. Як з ними бути?

Щодо дій зараз. В період пандемії маємо тисячі поправок до бюджету, які вимагають космічних за обсягами коштів. При цьому - відмова реально збільшити зарплати медикам. Це свідчить, щонайменше, про нерозуміння пріоритетів діяльності влади (в широкому розумінні цього слова) сьогодні. До речі, а чи знаємо ми взагалі скільки коштує нам держава (в особі її органів) та, головне, чому? І скільки та чому вона має коштувати насправді?

Ну, а виклики в 2021 році зрозумілі: боротьба з пандемію, підтримка макроекономічної стабільності, реформи заради відновлення економічного зростання та добробуту населення, активна співпраця з міжнародними партнерами. І, насамперед, вирішення проблеми 3-А".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!