ДУМКИ

Муса Магомедов : Кабмін зробив важливий крок до реінтеграції Донбасу

24-12-2020 10:12

1

comments1034

Муса Магомедов

народний депутат України IX скликання

Український уряд на засіданні 23 грудня підтримав концепцію економічного розвитку Донбасу (підконтрольні території). Це рішення і його перспективи проаналізував для видання «Коментарі» народний депутат Муса Магомедов

"Кабмін схвалив Концепцію економічного розвитку Донецької та Луганської областей до 2030 року. Розробкою документа займалося Міністерство з питань реінтеграції тимчасових окупованих територій.

Концепція щодо створення вільної економічної зони на території Донбасу не знайшла відгуку в суспільстві. Тому зараз пропонується відновити Донбас, запустивши механізм створення привабливого інвестиційного та податкового клімату. До квітня 2021 обіцяють представити Стратегію економічного розвитку Донбасу з урахуванням міжнародного досвіду.

Через війну промисловий потенціал Донбасу значно постраждав. На відновлення потрібні значні фінансові вливання, які Україна самостійно надати не може. Нагадаю, що повне відновлення Донецької і Луганської областей оцінюють в 1 трлн доларів.

Необхідні кошти планують залучати через кредитування, стимулюючі умови в сфері оподаткування, відкриття філій міжнародних комерційних арбітражів, дерегуляцію, страхування від військових і політичних ризиків. Щоб все це реалізувати, потрібен чіткий план дій і прийняття необхідних законів. Перший важливий крок Кабмін зробив - схвалив Концепцію економічного розвитку Донецкой̆ і Луганській областей̆.

Відновлення економічного і соціального потенціалу Донбасу сприятиме реінтеграції непідконтрольних територій за умови, що вона буде йти політико-дипломатичним, а не військовим шляхом. Якщо військовим, то навряд чи".

***

Раніше Муса Магомедов проаналізував перспективи взаємовідносин України з НАТО.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!