ДУМКИ

Павло Григораш : З ковідом прощатися ще рано, але для туристів є позитивні тенденції

28-12-2020 12:12

0

Павло Григораш

виконавчий директор Української Асоціації турагенцій

Виконавчий директор Української Асоціації туристичних агентств (УАТА) Павло Григораш поділився з виданням «Коментарі» думкою про те, чому навчив 2020 рік, а також, як зміниться туризм в майбутньому

"2020 рік навчив, що потрібно цінувати те, що маєш. Є можливість полетіти кудись? Лети зараз, не відкладай на "завтра".

Країни, які оперативно зреагували і розробили протоколи безпеки, сертифікували готелі і транспортні компанії, змогли мінімізувати втрати від пандемії для туристичного ринку. Тут яскравий приклад - Туреччина. На тлі відсутності альтернатив туди полетіли навіть ті, хто зазвичай віддає перевагу менш масовим напрямкам. Завдяки своїм зусиллям, курорти країни за перші 10 місяців 2020 року прийняли 928 тис. українців. І це при тому, що сезон розпочався з 1 липня!

З ковідом прощатися ще рано - цей вірус з нами надовго. Навіть незважаючи на те, що вакцинація населення в більшості західних країн вже стартувала, процес цей не швидкий, адже потрібно охопити хоча б 70% населення.

Проте, вже спостерігається тенденція до послаблення вимог до подорожуючим і відкриттю країн для туристів - з боку тих держав, які закрили свої двері для туристів, але залежні від них. Найбільш яскравий приклад - Шрі-Ланка. Країна планувала ПОДУМАТИ про терміни відкриття для туристів в січні, але по факту перші українські туристи вже вилетіли зустрічати там Новий рік.

Отримуємо позитивні сигнали і з Кіпру, Таїланду, Балі і ряду інших напрямків. Тому дивлюся в майбутнє з оптимізмом.

Є цікава ініціатива від ІАТА (Міжнародна асоціація повітряного транспорту) по впровадженню так званих "паспортів здоров'я", які пропонується використовувати для спрощення скринінгу подорожуючих. Чи зустріне підтримку ця ініціатива, покаже час. Адже щоб такий "паспорт" заробив, він повинен бути універсально визнаним владою більшості країн.

Сподіваюся, що ситуація з ковідом допоможе з розробкою адекватних і зважених заходів у відповідь на подібні епідеміологічні виклики в майбутньому".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!