ДУМКИ

Юрій Корольчук : Газові успіхи і провали України

11-01-2021 08:01

1

Юрій Корольчук

член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій

Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук розповів виданню «Коментарі» про газові підсумки корона-кризового року

"Відносним успіхом можна вважати початок дії ринку газу для населення. Люди почали вибирати різних постачальників, різну ціну на газ. Це добре. Але є і ложка дьогтю - Нафтогаз Україна зберіг монополію на цьому ринку.

З одного боку, Нафтогаз постачає невеликий обсяг газу. Трохи більше 2% для споживачів. З іншого - важливо розуміти, що весь газ в Україні видобуває компанія Укргазвидобування, яка входить в структуру Нафтогазу.

Вона залишається під контролем Нафтогазу. І весь обсяг газу (14,5 млрд кубометрів), який видобувається за рік, фактично утримується Нафтогазом. Він не виходить на ринок, його не продають на біржі, на аукціоні - за формулою пропозиції кращої ціни. Цього нема. Через таку позицію Нафтогазу, для населення ціна на газ завищена. Вона коливається від 8,5 до 11 тис грн за тисячу кубометрів для споживачів. Сам же Нафтогаз продає газ дешевше - близько 6,5 тис грн за тисячу кубів. Адже він просто використовує газ, який видобуває.

При цьому реальна собівартість видобутку газу становить 1,6 тис грн.

Тобто, Нафтогаз на цьому заробляє достатні кошти. Але їх не отримує компанія Укргазвидобування. Яка, відповідно, не має можливості збільшувати видобуток газу. Створюється замкнене коло.

У підсумку в Україні з часом може утворитися істотний дефіцит газу власного видобутку. Його почне не вистачати для споживачів.

Саме тому продаж газу на біржі - дуже важлива. Укргазвидобування тоді могла б отримувати ці кошти безпосередньо. І не 1,6 тис грн - як зараз від Нафтогазу, а в районі 4-4,5 тис грн. На біржі ціна була б в районі 6 тис грн.

Другим важливим моментом по блакитному паливу стало те, що 2020 рік - досить пасивний в питанні вирішення транзиту російського газу через Україну.

З одного боку - договір був підписаний близько року тому, все як би добре... Транзит іде, європейці газ отримують. Але є проблема. "Турецький потік" нарощує поставки, а "Північний потік-2" продовжують будувати. І якщо його добудують, то і європейські партнери, і Газпром намагатимуться поставляти цей газ на центральні європейські ринки. Угорщина, Румунія, Австрія, Італія, Балканські країни. Це буде бити по транзиту газу через Україну. Ми на 5 років підписали договір щодо транзиту газу. І знову з нашого боку - пасивне очікування в стилі "якось воно буде", "хтось за нас вирішить це питання". Це - провал в газовій сфері ".



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!