ДУМКИ

Алекс Ліссітса : Що не так з запуском ринку землі в Україні

11-01-2021 10:01

0

Алекс Ліссітса

аграрний експерт, президент Асоціації " Український клуб аграрного бізнесу»

Президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), генеральний директор ІМК Алекс Ліссітса оцінив для видання «Коментарі» перспективи відкриття ринку землі, який має запрацювати в Україні влітку цього року

"Думаю, що ринок землі буде запущений, як і планувалося, з 1 липня цього року - в кастрованому варіанті з усіма обмеженнями проголосованими ВР в минулому році. Серед них - значне зменшення кількості га в одні руки, неможливість придбання землі юридичними особами, неможливість купівлі землі іноземцями до результатів всеукраїнського референдуму з цього приводу і т.д.

Імовірність визнання Конституційним судом України цього закону неконституційним є, але вона знаходиться чисто в межах до 10%.

Яка буде реакція Офісу президента? Припускаю, що вони і самі не знають - і не думають про це зараз, оскільки вистачає інших турбот. А позиція так званого Заходу теж, швидше за все, буде формуватися вже після прийняття будь-яких рішень і реакції на них влади. У Заходу маса своїх проблем - і запуск ринку землі в Україні точно не стоїть на порядку денному ні в президента США ні у канцлера Німеччини. Повноцінний ринок землі потрібен Україні, а не Європі або Америці, у яких він уже давно і прекрасно працює".

***

Доктор економічних наук, заступник директора Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Ольга Ходаковська, коментуючи можливе відкриття ринку землі, вважає важливим зрозуміти, в чому саме бачать її основну суть і наслідки самі автори реформи. І чи справді йдеться про сучасну земельну реформу .

Раніше голова Всеукраїнської Аграрної Ради Андрій Дикун проаналізував для видання "Коментарі" підсумки року вітчизняного агросектора.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!