ДУМКИ

Олег Попенко : Як Україні вирішити проблеми житлово-комунальної сфери

12-01-2021 08:01

1

Олег Попенко

Голова Спілки споживачів комунальних послуг

Які основні житлово-комунальні проблеми розкрив кризовий 2020 рік? Як з ними можна ефективно боротися? Своєю думкою з порталом «Коментарі» поділився голова Спілки споживачів комунальних послуг, голова комітету ЖКГ, благоустрою, екології та охорони навколишнього середовища Громадської Ради при КМДА Олег Попенко

Проблеми ЖКГ почалися давно. 2020 рік тільки посилив ті, що накопичилися після "реформ" останніх років. Держава і далі відсторонилася від вирішення проблем ЖКГ і перевела їх на місцевий рівень.

Будинки продовжують вибухати і падати, теплотраси рватися, цілі міста залишаються взимку без опалення, в будинках немає гарячої та холодної води.

На цьому тлі з жовтня 2019 по жовтень 2020-го тарифи піднялися на 50%, а обсяг субсидій зменшився. Як результат - за 2020 рік заборгованість населення за надані ЖК-послуги збільшилася на 5 млрд гривень.

Жодна з проблем, які є в системі ЖКГ, не була вирішена.

На жаль, нинішній склад Верховної Ради України не готовий до системних змін, а існуюча законодавча база абсолютно не робоча і потребує докорінних змін і доповнень.

Фактично ми вступили в 2021 рік з старими законами, зруйнованої інфраструктурою, з комуналкою, яка виросла на 30% (і це тільки за осінь 2020-го), з черговим зниженням субсидій і низькою платоспроможністю населення.

Як ефективно боротися з житлово-комунальними проблемами?

Перш за все, держава повинна брати активну участь у їх вирішенні. В Україні необхідно створити державний револьверний фонд (суть в наданні "дешевих" зворотних позик для потреб учасників фонду; повернуті кошти далі використовуються для фінансування інших учасників - ред.), за рахунок якого буде проводитися капітальний ремонт житлового фонду в Україні, а це - понад 140 000 житлових будинків.

Також необхідно створити програму відновлення інфраструктури. В Україні є гроші виділені ще в 2016 році ЄІБ (Європейський інвестиційний банк) на відновлення інфраструктури (900 млн євро). На жаль, жоден євроцент не витрачений в Україні за призначенням.

Необхідно спростити систему роботи Фонду енергоефективності, одночасно знизивши ставку кредитування для ОСББ (об'єднання співвласників багатоквартирного будинку). У тій ситуації як зараз, співвласники багатоквартирних будинків не готові ні морально, ні матеріально до того, щоб самостійно проводити їх капітальний ремонт.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!