ДУМКИ

Михайло Кухар : Слід прислухатися до того, що говорить МВФ, а не обманювати його

13-01-2021 08:01

1

comments1349

Михайло Кухар

викладач макроекономіки "Бізнес-школи МІМ-Київ"

Чому в України в минулому році склалися непрості відносини з МВФ? Що потрібно зробити, щоб їх поліпшити? Своєю думкою з виданням "Коментарі! поділився головний редактор Ukraine Economic Outlook (незалежна група економічного прогнозування), старший економіст Ukraine Economic Outlook, викладач курсу макроекономіки "Бізнес-школи МІМ-Київ" Михайло Кухар

Слід прислухатися до того, що говорить МВФ, а не обманювати його постійно, при цьому розповідаючи на внутрішній політичній арені, що злий Фонд нам руки викручує.

Нагадаю, що в 2020 році МВФ рекомендував знижувати податки, вводити податкові та кредитні канікули, виплати за спрощеною системою вимушено безробітним (через локдаун). Так зробили США, Китай, ряд країн ЄС. Але, на жаль, не Україна. Ми з чотирьох запропонованих заходів ввели лише один - збільшили фінансові вливання в інфраструктурні проекти. І все... А та ж маленька Грузія, отримавши такий же кредит від МВФ, як і ми, ввела всі чотири заходи. Підтримавши і бізнес, і звичайних громадян.

А що ми вписала в меморандум з МВФ? Таке враження, що там 70% вписано Гетманцевим (нардеп від "Слуги народу", голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев - прим. ред.). Завершення реформування податкової (і це в кризою році!), Боротьба з відмиванням коштів (насправді - посилення фіскалізації).

Те, що Гетманцев називає реформами, я називаю антиреформами, які звужують економічні права і свободи... А потім, коли все це дало передбачувано негативний ефект, у всьому почали звинувачувати МВФ.

МВФ з часів закінчення Другої світової війни - це кредитор останньої інстанції. Коли країна - на межі банкрутства, резерви Центробанку - вичерпані.

МВФ врятував понад 200 країн від дефолту. Фонд ніколи не приходив за своєю ініціативою. Це його просять про допомогу. Ніколи МВФ не вимагав нічого, в чому можна було б запідозрити корпоративний інтерес людей, з ним пов'язаних. МВФ завжди дає поради макроекономічного спрямування. У вас величезний дефіцит бюджету - шукайте, як скоротити витрати, збільшити доходи. Інакше помрете під тягарем зовнішнього боргу.

Популістські уряди сприймають такий підхід в багнети - і в усьому завжди звинувачують МВФ. У Фонді ж спокійно на це реагують. Уряди змінюються, а закони економіки - непорушні. І країни рятувати треба. Так що МВФ, де працюють випускники кращих економічних вузів планети, де накопичена багатюща інституційна пам'ять, - це швидка допомога для країн, які не вміють (не бажають) вести грамотну економічну політику.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!