ДУМКИ

Ліна Кущ : Які фейки атакують Україну - і як їм протистояти

13-01-2021 12:01

0

Ліна Кущ

перша секретар Національної спілки журналістів України

Про топові фейки 2020 року, а також про те, як протистояти дезінформації, розповіла виданню "Коментарі" перша секретар Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Ліна Кущ

Умови, в яких ми жили і працювали в 2020-му, сприяли дезінформації, які ніколи. Небезпека, на яку не чекали; непередбачувані наслідки і суперечливі дії влади – все це було гарним ґрунтом для фейків. Більшість із них були конспірологічними теоріями, пов’язані з пандемією.

Найпоширеними фейками стали:

1. Вірус COVID-19 штучно створений в китайській (американській) лабораторії.

2. Вежі 5G поширюють вірус.

3. Білл Гейтс задумав "чіпування" всього людства.

Із розряду "не конспірологічних" фейків про пандемію можна пригадати різноманітні рецепти начебто лікування від коронавірусної хвороби: від вживання теплої води з содою до вдихання горілчаних випарів… Впадало у вічі те, що навіть люди з вищою освітою, з керівним досвідом, і медики в тому числі, поширювати різноманітні "листи лікаря з Уханя" чи "рецепти медсестри ковідного відділення". Більшість людей почувалася стривожено і прагнула зробити хоча би щось – і часто найпростіше було поширити черговий пост або відео, не замислюючись, наскільки вони справжні.

Серед інших тем, де традиційно генерується багато фейків, була ситуація на сході України.

Особисто для мене негативний слід залишила кампанія в українському сегменті Фейсбуку, спрямована проти абітурієнтів із окупованих територій. Лідери думок поширювали безпідставні твердження, начебто такі абітурієнти "забирають бюджетні місця у наших талановитих дітей" - хоча для пільгових місць було передбачене окреме фінансування, і така практика існувала й раніше. Оскільки я з 2014 року пильно спостерігаю за тезами, пов’язаними з війною на сході, які просуваються в соцмережах, можу стверджувати, що дискусія навколо абітурієнтів виглядала як пропагандистська операція, метою якої був розкол українського суспільства.

Як можна протистояти таким "вкидам"? Вважаю, що кожен користувач має поставити собі два запитання:

1. Які почуття викликає у мене ця новина? Якщо це гострі негативні почуття – страх, гнів, безнадія, - знайте: вами маніпулюють.

2. Чию проблему вирішує ця інформація? Новина про начебто шкідливість 5G чи про штучно створений вірус не вирішує вашу проблему і не допомагає вам вилікуватися, якщо ви захворіли. Тож подумайте: на чию користь поширюються ці фейки?

Раджу читачам брати до уваги інформацію, яка допомагає приймати усвідомлені рішення – на виборах, на роботі, у повсякденному житті. Та ігнорувати ті новини, які лише залякують вас та роблять вразливими до зовнішнього впливу.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!