ДУМКИ

Ігор Попов : Американські вибори задають тренди для формування нового світу

15-01-2021 11:01

0

Ігор Попов

народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов оцінив для видання «Коментарі» результати і наслідки виборів в США, де вже були і штурм Капітолію, і другий імпічмент голови держави - республіканця Дональда Трампа, і блокування його в соцмережах. І де на 20 січня запланована інавгурація 46-го президента - демократа Джо Байдена.

Події в США стали не просто реальним втіленням історій в стилі "Карткового будиночка", а й показують глобальні зміни в політичному устрої.

У 2001-му вибухи в Нью-Йорку стали тригером, який привів до прийняття "Патріотичного Акту". Спецслужби отримали розширені права по контролю за громадянами, принципи недоторканності приватного життя були обмежені на користь інтересів громадської безпеки. Слідом за США тоді подібні закони прийняли в багатьох інших країнах.

Протистояння на виборах, фейки в соцмережах і штурм Капітолію можуть привести до нових обмежень - на цей раз стосовно свободи слова та зібрань. Соціальні мережі вже зрівнялися з класичними медіа як джерела інформації, в тому числі політичної. У США діє "розділ 230", який знімає з інтернет-платформ відповідальність за зміст інформації. У той же час, вони самі мають встановлювати і змінювати правила, за якими можуть уповільнити поширення певної інформації, або навіть знищити окремі пости або цілий профіль будь-якого із споживачів. У такому випадку для політика і для влади в цілому лояльність приватних власників соціальних медіа стає більш важливою, ніж формальні закони, прийняті парламентом. Вплив великих грошей на політичні процеси стає більш визначальним, ніж влада обраних населенням представників.

Українські олігархи, спостерігаючи за атакою технологічних гігантів на президента США, тепер вигукують: "А що, можна навіть так?".

В 2021 можна очікувати нових обмежень щодо поширення інформації - звичайно ж, в інтересах громадської безпеки і для боротьби з фейк-ньюс і хейт-спіч. В Україні, слідуючи подібному тренду, можуть знову повернутися до старої ідеї забороняти діяльність мас-медіа в позасудовому порядку - рішенням Нацради або СБУ.

Безпрецедентні заходи безпеки напередодні інавгурації у Вашингтоні також можуть в подальшому використовуватися іншими країнами як приклад обмеження вуличних маніфестацій і зборів. Образ Великої Безмежної Демократії трансформується на наших очах, підручники з політології застарівають, формується новий світ з новими гібридними політичними цінностями і правилами.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!