ДУМКИ

Руслан Соболь : Підприємницький рух в Україні може придбати політичні обриси

19-01-2021 18:01

2

Руслан Соболь

голова Асоціації малого і середнього бізнесу

Думкою про те, яким був початок цього року для малого і середнього бізнесу, а також про проблеми, які додалися у підприємців до вже наявних, з виданням «Коментарі» поділився глава Асоціації малого і середнього бізнесу Руслан Соболь

На початку року у бізнесу був традиційний торговий спад. Так що особливої паніки немає. Зрозуміло, що посилення карантинних заходів настрою не додало. Чим ближче до його кінця, тим більше бізнес починає проявлятися самостійність в ухваленні рішень.

Багато ресторанів, кафе, магазинів, які за розпорядженням Кабіна повинні бути закриті, відкриваються і працюють в "напів-підпільному режимі". Це яскраве свідчення того, що довго бізнес не діяти не може. Він повинен генерувати додану вартість товарів і послуг, виконуючи тим самим основну свою функцію в економіці.

Гостроти додали норми закону про державну мову в секторі обслуговування і торгівлі, що вступили  в силу з 16 січня. Схоже, в нас все стабільно в соціальному секторі, все відмінно з зарплатами і пенсіями, економіка зростає величезними темпами, раз потрібно акцентуватися на мовному питанні. В Україні і так всі контракти, всі договори підписуються державною мовою. Повірте, реальний сектор розуміє, якою мовою йому обслуговувати свого клієнта. Якщо клієнт звертається англійською, бізнес обслуговує його англійською. Якщо російською - російською. З українською мовою відповідна ситуація.

Україна - неоднорідна держава. На заході говорять більше українською, на півдні та сході - російською. Я не розумію, навіщо лізти державі в реальний сектор і нав'язувати мову, на якій працювати. Клієнт і бізнес самі повинні розібратися, якою мовою їм спілкуватися.

Загалом, взаємини держави і бізнесу залишаються складними. Прем'єр-міністр вже заявив, що адаптивний карантин продовжено до 31 березня. Схоже, карантинні заходи будуть тільки посилюватися.

На тлі цього я очікую погіршення настроїв підприємницького середовища, мітинги, страйки. Підприємці продовжать боротися за своє існування. Останнє, що зробить бізнес, це закриється. Реальний сектор буде робити все, щоб працювати, навіть порушуючи чинне законодавство.

Якщо політика держави не зміниться, ми будемо спостерігати загострення протистояння, перехід економіки в тінь, щоб піти від непосильного в цих умовах оподаткування, уникнути перевіряючих органів.

Не виключаю, що підприємницький рух набуде політичних обрисів, паростки якого ми вже бачили в кінці 2020 року. Рух #SaveФОП тому яскраве свідчення. У них непогано виходить, вони ведуть боротьбу за свої права, їх видно, їх чути. Вони, по суті, зараз є ньюсмейкерами в малому і середньому підприємництві.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!