ДУМКИ

Олена Хотенко : Криза показала важливість зниження податків

21-01-2021 15:01

2

Олена Хотенко

віце-президент в Асоціації платників податків України

Голова ради в Інститут податкових реформ, сенатор Європейського економічного сенату EES, віце-президент в Асоціації платників податків України Олена Хотенко поділилася з виданням «Коментарі» думкою, що корона-кризовий рік продемонстрував важливість зниження податкового тиску

Минулий рік вніс багато коректив щодо економічних курсів різних країн. Думаю, і в 2021-м, і взагалі в найближчі роки нас чекають серйозні зміни. Зокрема, поставлено тренд переходу від глобалізації до захисту інтересів власної країни. Навіть Китай заявив, що характерною рисою його економічного розвитку буде самодостатність і самовдосконалення.

Світова економіка намагається оптимізувати податкові законодавства різних країн, створюючи рівні умови ведення бізнесу. Щоб він не перетікав через податкові умови з однієї країни в іншу.

Локдаун, карантин, економічні спади показали, що кожна країна повинна самостійно виживати, думати про наповнення свого бюджету, про рішення своїх економічних, соціальних програм. Всі почали міняти економічні стратегії, вносить корективи в уже позначені курси.

Нове дослідження відомого економіста, професора Річарда Веддера демонструє: зростання податкового навантаження неминуче призведе до тяжких економічних наслідків і зростання безробіття. Там, де податки високі, набагато менше зайнятих робітників у виробництві товарів і послуг. Країни ж, де рівень оподаткування менший, пройшли кризовий 2020-й спокійніше. І в підсумку виявилися в більш вигідному економічному становищі, ніж ті, де значний рівень оподаткування.

Світ зрозумів, що кардинально потрібно міняти погляди на оподаткування, на те що, потрібно обкладати (і за якими ставками), а що - ні ...

Очевидно, що і в Україні слід задуматися про зниження фіскального навантаження на ринок праці. Саме зниження податків дасть можливість утримати економіку на плаву під час кризових явищ, а також створить перспективи для зростання.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!