ДУМКИ

Сергій Магера : Сфера послуг по догляду за людьми похилого віку в Україні потребує реформування

25-01-2021 15:01

0

Сергій Магера

народний депутат України IX скликання

Після страшної трагедії в Харкові, де під час пожежі загинуло 15 осіб в незареєстрованому будинку для літніх людей, президент Володимир Зеленський ініціював реформу в сфері надання послуг з догляду за людьми похилого віку. Своїми думками про трагедію і висновки, які потрібно зробити, з виданням «Коментарі» поділився народний депутат України IХ скликання Сергій Магера

Висловлюю співчуття сім'ям загиблих і постраждалих. На жаль, в нашій країні часто так трапляється: для того, щоб системно вирішити проблему, обов'язково повинна відбутися трагедія. Сьогодні державні та комунальні геріатричні пансіонати не здатні повною мірою задовольнити попит. Не всім подобається якість обслуговування, а комусь просто не вистачає місця.

Тому і з'являються приватні пансіонати для людей похилого віку. І це нормальна практика за кордоном. Але відмінність в тому, що в Україні вони часто працюють нелегально. Причин багато: складності з реєстрацією, фіскальне навантаження, жорсткий контроль з боку державних органів, низький рівень достатку їхніх пацієнтів. Тобто, цей бізнес воліє залишатися в тіні.

Наші пенсіонери, якщо і звертаються за допомогою в нелегальні заклади, то тільки через безвиходь в більшості випадків. Адже їм більшою мірою потрібно просто житло, базовий догляд і спілкування. І слід зазначити, що частково цю проблему допомагають вирішити релігійні організації. Я вважаю, що потрібно підтримувати і заохочувати зусилля церкви в підтримці громадян похилого віку.

Ну, а що стосується сфери надання допомоги літнім людям, догляду за ними, то потрібно створити максимально сприятливі умови для легалізації існуючих пансіонатів і для створення нових. Шлях тотального контролю і посилення відповідальності навряд чи буде ефективним.

Держава здатна надати підтримку і, безумовно, зацікавлена в наведенні порядку. А трагедія повинна стати тригером для кардинальних змін у цій сфері.

***

Раніше стало відомо, що до масової загибелі людей (15 тіл було виявлено на місці події) внаслідок пожежі в Харківському будинку для літніх людей привела сукупність кількох чинників.

Тим часом кількість жертв цього страшного пожару зростає.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!