ДУМКИ

Дмитро Шпенов : Чому закон про народовладдя через референдум необхідний українцям

27-01-2021 13:01

0

Дмитро Шпенов

народний депутат України VI - IХ скликань

Верховна Рада ухвалила 26 січня у другому читанні законопроект про народовладдя через всеукраїнський референдум. Своєю думкою про закон, який був одним з передвиборних обіцянок Володимира Зеленського, поділився з виданням "Коментарі" народний депутат України VI - IХ скликань Дмитро Шпенов

Подальша доля закону про народовладдя через всеукраїнський референдум поки не ясна. Перед голосуванням він піддався сильній критиці з боку опозиційних фракцій. Тому не можна виключати звернення народних депутатів до Конституційного суду України або оспорювання прийняття законопроекту у ВРУ.

Сказати, що прийнятий закон про народовладдя повністю робочий, буде перебільшенням. Залишаються питання про відповідність деяких з його положень Конституції. Не ясно, яким чином буде фінансуватися організація референдуму, яка буде роль ЦВК у цьому процесі. Крім того, для повноцінного запуску народовладдя необхідно прийняти окремий закон про електронне голосування.

Проте, сам факт прийняття закону про народовладдя, на мій погляд, це крок вперед у розвитку демократії в Україні. За роки незалежності в суспільстві сформувався високий запит на легалізацію механізмів народного волевиявлення. Тепер громадяни отримали можливість впливати на стратегічні рішення, важливі для розвитку країни.

У законодавчій площині прийняття закону про народовладдя дасть можливість парламенту і Кабміну просунутися в розробці і запуску нормативно-правових актів земельного законодавства, вирішення питання про необхідність членства України в ЄС і НАТО, а також для вирішення питань повернення Криму і тимчасово окупованих територій Донбасу.

Вкрай важливо, щоб закон не був використаний певними фінансово-економічними групами для політичних маніпуляцій і лобіювання інтересів. Для цього держава повинна провести серйозну роз'яснювальну роботу серед громадян про те, як працює закон і які питання можна вирішувати з його допомогою.

Наступним кроком парламенту в сфері розвитку демократії та народовладдя в Україні може стати робота над законопроектами про проведення місцевих референдумів, народному вето і народною ініціативою.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!