ДУМКИ

Сергій Алєксєєв : Про пожежі, штрафи і закони

29-01-2021 09:01

0

Сергій Алєксєєв

народний депутат України IX скликання

Думкою про важливість розумно змінювати законодавство щодо посилення заходів за недотримання протипожежної безпеки з виданням «Коментарі» поділився народний депутат України IX скликання, член депутатської фракції політичної партії "Європейська Солідарність" Сергій Алексєєв

Питання протипожежної безпеки наразі є досить актуальним і останні трагічні події у Харкові вкотре це підтвердили. Тому на порядку денному цього тижня стояли законопроекти, які на думку авторів мали б покращити ситуацію із їх дотриманням.

Одним з них був проект № 4157 "Про внесення змін до КУпАП та ККУ щодо посилення рівня відповідальності за порушення вимог техногенної та пожежної безпеки".  Він дійсно актуальний, оскільки наразі штраф за невиконання вимог щодо техногенної та пожежної безпеки - 170 грн. Це навіть не смішно, бо недобросовісні керівники підприємств можуть нічого не боятися і щомісяця сплачувати цю суму.

Аби змінити таке безпечне ставлення до дотримання вимог безпеки вже ухвалений у першому читанні законопроект передбачає кримінальну відповідальність за недотримання правил техногенної та пожежної безпеки,  якщо це спричинило виникнення пожежі або аварії, що заподіяла шкоду здоров’ю людей або майнову шкоду у великому розмірі. Також проект збільшує штрафи у випадках невиконання вимог техногенної та протипожежної безпеки та невиконання приписів.

Разом із тим наша фракція "Європейська Солідарність" не підтримала законопроект №3931 "Про внесення змін до КУпАП щодо встановлення відповідальності за перешкоджання у проведенні перевірок з питань техногенної та пожежної безпеки", в якому у вигляді санкцій за недопуск передбачається адміністративне затримання особи. Справа в тому, що зараз більш гостро стоїть питання до системної роботи державних органів, які відповідають за протипожежну безпеку, аніж до посилення санкцій, які і так передбачені чинним законодавством.

Ця санкція неспівмірна з суспільно-небезпечною діяльністю. І, взагалі, автори законопроекту не звернули увагу, що адміністративний арешт не застосовується в питаннях щодо невиконання приписів. Крім того, ще кілька років тому Україна стала на шлях дерегуляції бізнесу, а запровадження такої санкції ще більше підвищить тиск державних органів на бізнес, бо бізнесменів будуть не тільки штрафуватимуть, а й заарештовуватимуть.

Та попри те, які б закони ухвалював чи не ухвалював парламент, без свідомого ставлення керівників підприємств до дотримання протипожежної безпеки вплинути на ситуацію буде складно. І трагедії можуть повторюватись, якщо бажання зекономити буде вищим за розуміння цінності людського життя.

***

Раніше стало відомо, що до масової загибелі людей (15 тіл було виявлено на місці події) внаслідок пожежі в Харківському будинку для літніх людей привела сукупність кількох чинників. Тим часом кількість жертв цього страшного пожару зростає.




Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!