ДУМКИ

Тетяна Попова : Росія грає з ОРДЛО і мирними переговорами

01-02-2021 10:02

0

Тетяна Попова

ведуча телеканалу ДОМ (ДІМ), член Ради з питань свободи слова при президенті України, екс-заступник міністра інформполітики, радник міністра оборони (2014-2015)

Інтеграційний форум «Руський Донбас», що пройшов минулого тижня в окупованому Донецьку, викликав чимало суперечок. Ведуча Телеканалу ДОМ (ДІМ), член Ради з питань свободи слова при президенті Володимирі Зеленському, екс-заступник міністра інформполітики, радник міністра оборони (2014-2015) Тетяна Попова оцінила для видання «Коментарі» реакцію офіційного Києва на цей «захід»

Як уже заявив голова української делегації в Тристоронньій контактній групі Леонід Кравчук - коли ми збираємося на засідання ТКГ, представники РФ і ОРДЛО говорять про те, що Україна повинна приймати відповідні закони, створювати умови і передумови, щоб мир прийшов на Донбас. Тобто, кажуть, що все залежить від України. А на форумі ватажок т.з. "ДНР" Пушилін говорить про те, що мова йде про інше, про створення якихось "національних російських держав". Навіть не в межах неконтрольованих Україною районів, а в межах всієї території Донецької та Луганської областей.

Це зовсім інша філософія і підхід. За словами Кравчука, така ситуація породжує багато запитань до Россі і "Л-ДНР". Виходить, що люди, які представляють ОРДЛО в ТКГ, мають таку саму думку, як їх ватажок? Або - іншу думку? Він обіцяв поставити на наступній зустрічі це питання представнику РФ в ТКГ - Гризлову. Як вам вірити, якщо мова йде про створення якихось національних російських держструктур з інтеграцією в Росію? Навіщо ви мучите людей? Чого ви хочете? Кому вірити? Гризлову? Пушиліну? Підлеглим Росії ОРДЛО?

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко зазначив, що російське керівництво не залишає ідею перекроїти ОРДЛО під свої лекала. Форум в Донецьку, за його словами, це - створення перешкод для мирної реінтеграції тимчасово окупованих територій України. МЗС України обіцяв поінформувати партнерів про черговий приклад підривної діяльності РФ на Донбасі.

У той же час, наприклад, один з учасників політичної підгрупи переговірників в Мінську Сергій Гармаш, коментуючи підсумки форуму "Руський Донбас", заявив, що той позначив наступні тенденції: Росія не має наміру приєднувати до себе цей регіон де-юре, але обрала Абхазький варіант розвитку конфлікту на Донбасі (інтеграція де-факто - продовження роздачі російських паспортів, розрив зв'язків з Україною, зменшення кількості населення, витіснення всіх політично неблагонадійних, штучне створення ідеології етнічного, монолітного т.зв. "руського народу Донбасу"). Мета - збереження конфлікту як інструменту тиску на Україну.

Російський політик, президент Загальноросійського громадського руху "Союз правих сил" Леонід Гозман вважає, що ми бачимо початок кампанії щодо остаточного приєднання ОРДЛО до РФ.

Прес-секретар ж Путіна - Пєсков - офіційно це заперечує. Хоч віри словам Кремля немає. Ми не раз спостерігали, як офіційні російські особи кажуть одне, коли їм це потрібно, а за фактом роблять інше. Точно так же Путін говорив, що "іхтамнет" ні в Криму, ні на Донбасі.

Що цей форму може означати?

Це може бути тиск на Україну в процесі зустрічей Козака і Єрмака (у нормандьскому форматі). Росія думає: "Якщо не погодяться на наш сценарій, то запустимо сценарій подальшої окупації".

Також це може бути елементарно заробітчанство з боку головного редактора Russia Today Маргарити Симоньян, її чоловіка - телеведучого НТВ Тиграна Кеосаяна, головного редактора радіостанції "Говорить Москва" Романа Бабаяна, які відвідали форум.

Уже виходило розслідування Навального з приводу того, як пропагандисти обікрали російський бюджет на фільмі "Кримський міст". Його ніхто особливо не дивився, а на створення витратили мільйони рублів з казни.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!