ДУМКИ

Георгій Тука : Санкції можуть посилити, але лінія поведінки Кремля навряд чи зміниться

08-02-2021 12:02

1

Георгій Тука

Колишній голова Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, екс-заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПЛ

Думкою про перспективи переговорів щодо Донбасу і позицію Росії в цьому ракурсі з виданням «Коментарі» поділився колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської військово-цивільної адміністрації (2015-2016 роки) Георгій Тука

Позиція Росії залишається незмінною з 2014 року. І змін не передбачається. Російські наративи - "це громадянська війна", "внутрішній конфлікт", "настамнема", "в ТКГ Росія - не сторона переговорів, переговори йдуть між Києвом, Донецьком і Луганськом, а РФ - просто допомагає ОБСЄ в модерації процесу". Тоді як наше трактування - в ТКГ йдуть переговори між РФ і Україною за посередництва ОБСЄ та участі в підгрупах представників ОРДЛО.

Але змінити російську риторику поки не вдається. Більш того, якщо подивитися події минулого тижня, то видно, що істотно погіршилися відносини між Росією і ЄС. Представник Євросоюзу з питань зовнішньої політики і безпеки Жозеп Боррель з 4 по 6 лютого перебував з візитом в Москві. А 5 лютого Росія заявила про висилку трьох європейськи дипломатів (Німеччини, Польщі, Швеції) нібито за участь в акціях протесту проти затримання Навального, які проходили ще в січні. Але оголосили про це саме 5 лютого, під час зустрічі Борреля з головою російського МЗС Лавровим.

Під час брифінгу Боррель зазначив, що відносини ЄС і РФ знаходяться на найнижчому рівні за останні 20 років. Лавров же заявляв про те, що ЄС не потрібно втручатися в справи країн пострадянського простору. Причому риторика Лаврова була куди жорсткіша, ніж риторика Борреля.

Уже пролунала заява голови фракції християнських демократів у Європарламенті Манфреда Вебера про необхідність посилити санкції проти Росії - і за Навального, і за висилку трьох європейських дипломатів.

У ці ж дні відбувся перший виступ президента США Джо Байдена з питань зовнішньої політики. І він досить жорстко висловився щодо Росії. Думаю, варто очікувати посилення санкцій. Але навряд чи варто - зміни лінії поведінки Кремля. У тому числі з питання Донбасу.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!