ДУМКИ

Дмитро Шпенов : Чи зможе Україна 15 лютого розпочати вакцинацію від COVID-19

09-02-2021 13:02

0

Дмитро Шпенов

народний депутат України VI - IХ скликань

Наближається 15 лютого - офіційна дата початку вакцинації українських громадян від COVID-19. Вчора під час форуму «Україна 30. Коронавірус: виклики і відповіді» прозвучало багато заяв про постачання вакцин і плановану вакцинацію. Своєю думкою про те, що сказано і що зроблено, поділився з виданням «Коментарі» народний депутат України VI - IХ скликань Дмитро Шпенов

На жаль, правильна і своєчасна комунікаційна кампанія з боку влади провалена. Місяць тому були оприлюднені дані опитування, згідно з яким тільки 39% опитаних готові вакцинуватися. За цей час влада не змогла провести ефективну роз'яснювальну роботу з громадянами про вакцинацію, безпеку, ефективність та переконати їх в необхідності вакцинуватися, оскільки інших способів побороти пандемію не існує.

Західні країни вже активно вакцинують своїх громадян. Так, Великобританія за два місяці зробила 12,5 млн щеплень, Ізраїль - 5,5 млн, Німеччина - 3,3 млн, Франція - 2,1 млн, Польща - 1,7 млн.

Ми ж в лютому чекаємо тільки перші 117 тис. доз вакцини виробництва Pfizer-BioNTech. Ні графік поставок, ні найменування вакцин нам поки в точності невідомі. Можливо, буде поставка якоїсь кількості вакцин компаній AstraZeneca і Novavax, але це не точно. Поставку китайської вакцини Coronovac перенесли як мінімум на березень. Українці ризикують сформувати колективний імунітет, перехворівши і виробивши антитіла.

Топ-чиновники озвучили значні цифри (22 млн доз вакцин для 12 млн громадян), розповіли про масштабні проекти (прищеплювати як мінімум 5 млн українців щомісяця). Якщо все це правда, і наші чиновники дійсно знають, про що говорять, то це дуже хороший сценарій. Адже такими темпами ми зможемо закінчити вакцинацію всього населення країни до нового року.

Але! Ми ж розуміємо, що темпи вакцинації будуть залежати не від заяв чиновників, а від графіка поставок, від готовності медперсоналу втілити масштабну операцію вакцинації в життя, від злагоджених дій центральної і місцевої влади, від готовності кожного громадянина отримати свою дозу.

Наскільки такі заяви будуть співвідноситися з реальністю, ми зможемо побачити в найближчому майбутньому. Адже що стосується вакцинації і боротьби c COVID-19, ми вже неодноразово були свідками суперечливих заяв посадових осіб, які не відповідали дійсності.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!