ДУМКИ

Муса Магомедов : Як наблизити членство України в НАТО

11-02-2021 13:02

0

Муса Магомедов

народний депутат України IX скликання

Ситуацію з євроатлантичним курсом України оцінив для видання "Коментарі" народний депутат України IХ скликання Муса Магомедов. Нагадаємо, що на цьому тижні прем'єр-міністр Денис Шмигаль в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі зустрівся з Генсеком Альянсу Йенсом Столтенбергом

У недавньому інтерв'ю програмі Axios (НВО) президент України Володимир Зеленський адресував президенту США Джо Байдену питання: "Чому Україна ще не в НАТО?"

Відповів на це питання не голова Білого дому, а Генсек НАТО Йенс Столтенберг, обговорюючи перспективи євроатлантичної інтеграції України з прем'єр-міністром Денисом Шмигалем. Підтвердивши, що мета України стати членом НАТО цілком реальна, Столтенберг підкреслив, що все залежить від успіху наших реформ.

І мова йшла не тільки про реформи в оборонній та безпековій сферах, в результаті яких Україна стане ближче до стандартів НАТО. Згадав Столтнеберг і про боротьбу з корупцією і зміцнення демократичних інститутів.

Про те, що корупція гальмує реформи в Україні, а значить не наближає її до ЄС, прем'єр-міністр почув у Брюсселі і від віце-президента Європейської комісії Валдіса Домбровскіса. Відкат від реформ перешкоджає відносинам України не тільки з НАТО, але також з ЄС і МВФ.

Завершення ключових реформ, закріплення верховенства права, створення незалежних демократичних інститутів необхідні, в першу чергу, нам самим. Пройшовши цей болісний шлях, ми зможемо змінити ставлення інших країн до нас.

У 2021 році на саміті НАТО буде розглядатися питання повернення до політики "відкритих дверей", в тому числі питання надання Грузії Плану дій щодо членства (ПДЧ) в НАТО. Прем'єр-міністр Шмигаль розраховує, що Україна зможе отримати ПДЧ разом з Грузією, про що він і сказав Генсеку НАТО.

І поки, за словами Столтенберга, "Україна залишається одним з найближчих і важливих партнерів НАТО", нам потрібно прискорювати реформи, ставати успішними, що наблизить наше членство в НАТО.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!