ДУМКИ

Сергій Магера : За що Європарламент критикує Україну

12-02-2021 14:02

0

Сергій Магера

народний депутат України IX скликання

Європейський парламент прийняв резолюцію щодо виконання Україною умов Угоди про асоціацію (УА). Відбувалося це на тлі візиту глави українського уряду Дениса Шмигаль в Брюссель і засідання Ради асоціації Україна-ЄС. Своєю думкою про резолюцію з виданням «Коментарі» поділився народний депутат України IХ скликання Сергій Магера

Вище керівництво ЄС в особі Верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Джозеа Борреля і віце-президента ЄК Валдіса Домбровскіса вказало нам на необхідність активізувати Україні боротьбу з корупцією і провести головну з усіх реформ - судову. І хоча під час зустрічей з прем'єр-міністром Шмигалем звучали слова підтримки на адресу України і дій нової влади, текст резолюції, прийнятої Європарламентом, містить жорсткі формулювання.

Європарламент розкритикував тиск на незалежні економічні інститути і виконавчі органи, закликав не допустити відкату в реформах і впливу зацікавлених осіб на досягнення України в боротьбі з корупцією.

Успіхи виконання Україною Угоди про асоціацію з року в рік - слабкі. У 2019 прогрес склав 48%, а в 2020 році - всього 34%. Загальний прогрес виконання УА станом на кінець 2019 року складав всього 43%. Є сфери, в яких є успіх (національна безпека і оборона, юстиція, свобода, права людини, держзакупівлі, технічні бар'єри в торгівлі), але є і такі, в яких Україна істотно відстає від графіка виконання своїх зобов'язань (транспортна інфраструктура, фінансовий сектор, підприємництво, інтелектуальна власність).

Ми домоглися згоди ЄС почати перегляд Угоди про асоціацію в сфері торгівлі, про що заявив віце-президент ЄК Валдіс Домбровскіс, виступаючи в Європарламенті. Тому нас чекає дуже відповідальна робота по підготовці пропозицій для перегляду УА. Для того, щоб отримати бажані для нас результати, необхідно вчасно виконувати взяті на себе зобов'язання в рамках Угоди про асоціацію і діяти при цьому, керуючись виключно національними інтересами.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!