ДУМКИ

Алекс Ліссітса : Перспективи і проблеми агробізнесу в Україні

15-02-2021 15:02

0

Алекс Ліссітса

аграрний експерт, президент Асоціації " Український клуб аграрного бізнесу»

Агробізнес в Україні готовий проводити серйозні інвестиції. Але, схоже, держава в особі влади до цього не готова. Таку думку виданню «Коментарі» висловив президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), генеральний директор ІМК Алекс Ліссітса

Дуже високі ціни на зернові та олійні в 2020 і 2021 рр. роблять агросектор знову рятувальним кругом і локомотивом української економіки.

Експорт агросектора України в доларовому еквіваленті в 2021 році однозначно поб'є всі рекорди з часів незалежності. Чи будуть виручені гроші реінвестовані назад в економіку або ж зависнуть на банківських рахунках, складно однозначно сказати. Якась частина точно піде на покупку землі, з 1 липня 2021 року. Але це буде трохи в силу кастрування самого ринку і неможливості покупки юрособами земельних угідь.

Точно будуть інвестиції в капітальні вкладення - у вигляді покупки техніки і технологій. Але боюся, що інноваційних - великих - проектів з високою доданою вартістю і окупністю вкладень більше 10 років точно не буде багато.

Бізнес в цілому (і агробізнес в тому числі) просто не розуміє, куди наша країна йде або котиться. Бізнес хвилюють все ті ж питання: чому за два роки після зміни влади у нас так і не визначилися з вектором розвитку країни? Де правова реформа і боротьба з корупцією? Чому знову повернулися схеми в багатьох міністерствах і відомствах? Де знамениті інвест-няні?

Список можна продовжувати до нескінченності. Агробізнес готовий інвестувати і на це є гроші і можливості залучити додаткові ресурси. Досить подивитися на зростання акцій публічних аграрних компаній з України на міжнародних біржах. Тепер питання до держави: чи готова вона зробити умови роботи комфортними для капіталовкладень з окупністю в 15-20 років?

Навіть не знаю, кому поставити вищенаведені питання. Адже управлінський бардак в агрополітиці не дозволяє зрозуміти, хто у нас відповідає в Кабінеті міністрів за дану галузь...



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!