ДУМКИ

Олексій Дорошенко : Зростання цін на продукти і гра з землею - що відбувається в Україні

17-02-2021 12:02

0

Олексій Дорошенко

голова Національної Ради економічного розвитку і Української асоціації постачальників торговельних мереж

Свою думку про зростання цін на продовольство і про актуальне земельне питання висловив виданню «Коментарі» голова Національної Ради економічного розвитку і Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко

Дійсно, світові ціни на продовольство на тлі корона-кризи рекордно зросли, про що свідчать дані Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО). На внутрішньому ринку України це відбивається з березня минулого року, коли багато країн стали резервувати продовольство. Закладати щось в держрезерв. Ціни на зернові, олійні культури пішли вгору, в тому числі у нас. Потім опустилися, але не до тієї позначки, з якої стартували.

Була й інша величезна проблема через корона-кризу. Проблема логістики. Багато країн стали обмежувати ввезення-вивезення продукції, впали вантажоперевезення. Багато компаній втратили, не смоли поставляти по тих контрактах, які були.

Зараз йде черговий виток зростання цін на продукти. Можливо, до наступного врожаю. Україна менше зібрала в минулому році, ніж роком раніше (насамперед через погодні катаклізми). Але компенсувала частково за рахунок зростання цін на агро-продукцію.

Поки бачимо, що якщо є сніг, буде достатня вологість в грунті. Є шанс, що врожайність буде вище. Це, а також подолання пандемії і її наслідків у вигляді карантинів, можливо, дозволить стабілізувати ціни.

Ще один важливий момент, пов'язаний з продуктами зокрема і аграрною сферою в цілому. Коли приймали закон про ринок землі (має запрацювати з літа 2021 року), в ньому прописали перехідний період. Щоб українські аграрії могли купувати землю. Але механізм не був запущений. Взяти кредити в банку практично нереально. Тим часом, з'явилися дані, що у пайовиків все частіше заарештовують землю з будь-якого приводу (невиплати аліментів, штрафів за ДТП). Все більше землі - під арештом. І так може тривати, поки її не викуплять банки з можливістю перепродати іноземцям. Навіть недавній візит президента Зеленського в ОАЕ крутився навколо аграрної теми. Схоже, українські фермери про покупку землі можуть тільки мріяти.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!