ДУМКИ

Дмитро Шпенов : Операція "Вакцинація" - що важливо зрозуміти українській владі

24-02-2021 12:02

1

Дмитро Шпенов

народний депутат України VI - IХ скликань

Сьогодні, 24 лютого, почнеться процес вакцинації в Україні. Наша країна отримала першу вакцину проти COVID-19, а напередодні Міністерство охорони здоров'я зареєструвало вакцину Oxford / AstraZeneca для екстреного медичного використання. Також в Україні вже зареєстрована вакцина Pfizer. Своєю думкою про ситуацію з отриманням вакцин і вакцинацією поділився з виданням «Коментарі» народний депутат України VI - IХ скликань Дмитро Шпенов

Дуже добре, що Україна, нарешті, переходить до етапу вакцинації. Хоча, судячи з усього, процес цей буде досить тривалим. Уряд обіцяє, що вже сьогодні регіони отримають перші дози.

Нагадаю, що Україна отримала 500 тисяч доз вакцини CoviShield - індійського аналога вакцини Oxford / AstraZeneca. Ця вакцина має сертифікат Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). Але це катастрофічно мало! 500 тисяч доз навіть не покриють ті групи населення, які знаходяться в групі ризику.

Тому уряду не можна зупинятися. Слід кинути всі сили на переговори з виробниками і міжнародними партнерами, щоб отримати вакцину в необхідній кількості. І звичайно, важливо, щоб вакцини до нас заходили якісні. Не можна ризикувати здоров'ям нації тільки заради того, щоб відзвітувати, що вакцини надійшли.

Важливою складовою є інформаційна кампанія. Зараз, коли вакцина вже в країні, необхідно активізувати роз'яснювальну роботу серед населення. Поки що статистика виглядає так, що тільки 38% медичних працівників готові зробити щеплення. А вони потрапляють під першу хвилю вакцинації разом з військовими.

Сподіваюся, уряд продумав до дрібниць доставку вакцин в регіони і зможе забезпечити дотримання правил транспортування і зберігання. Персонал вже повинен бути готовий, протоколи вивчені. Хочеться вірити, що вакцинація буде проходити нормально, без критичних ситуацій. Ми повинні бути готові на 100%, щоб мінімізувати ризики і успішно провести вакцинацію.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!