ДУМКИ

Олексій Гончаренко : Лукашенко планував лікувати коронавірус трактором, а у нас, начебто, була інша стратегія

24-02-2021 15:02

0

Олексій Гончаренко

народний депутат України VIII і IX скликань

У «вакцинній епопеї» Україна опинилися на задвірках Європи. Лише сьогодні, 24 лютого, у нас почалася вакцинація. Хто винен і яка ціна провалу? Своєю думкою з виданням «Коментарі» поділився народний депутат України VIII і IX скликань Олексій Гончаренко

Багато хто вже встиг призабути, але влітку минулого року Зеленський пообіцяв, що Україна буде однією з перших країн, яка отримає вакцину. І взяв ситуацію "під особистий контроль". В результаті, в Зімбабве почали вакцинацію раніше нас. У Бангладеші почали вакцинацію раніше нас. В Албанії, якої ми в минулому році допомагали грошима, почали раніше нас.

На карті вакцинації Європи до сьогоднішнього дня було тільки дві білих плями - Україна і Білорусь. Але Лукашенко з самого початку планував лікувати коронавірус трактором, а у нас, начебто, була інша стратегія. Більш того, у мене є питання: як ситуація з розробкою української вакцини, яку так голосно анонсували? Про це теж якось забулося.

Варто також згадати, що це не тільки з вакцинами склалася така ситуація. Спочатку у нас був дефіцит масок і інших засобів захисту, потім ми були на передостанньому місці в Європі за кількістю тестів, потім у нас був повний завал по забезпеченню киснем ліжок.

Тепер у нас ніяк не могли почати вакцинацію. І весь цей час міністр охорони здоров'я Максим Степанов розповідав про те, що все насправді добре, все робиться, вакцина буде з дня на день і так далі...

Безпосередньо вина за цей катастрофічний провал лежить на наших "чемпіонах по боротьбі з коронавірусом". Які не змогли забезпечити навіть банальні речі.

Ціна цього провалу - це людські життя. Вийшла статистика, за якою ми фактично на першому трагічному місці в Європі за смертністю на мільйон населення за грудень. Йдеться про десятки тисяч життів. Якщо проаналізувати статистику за останні п'ять років, то в грудні вмирало набагато менше людей, ніж померло в грудні 2020 року.

Крім того, ціна цього провалу - жахлива економічна ситуація в країні через непродуманий локдаун. І "залізна завіса", яка вже опустився перед Україною: замість безвіза ми тепер маємо "безвиїзд", коли ми говоримо про ЄС. І судячи з усього, він буде тривалим, адже є підозри, що невакцинованих не пускатимуть до Євросоюзу.

Готовий у будь-який момент підписатися за відставку глави МОЗ Степанова. Але мабуть, Зеленського все влаштовує і поки звільнення ініціювати з Офісу президента не будуть.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!