ДУМКИ

Вікторія Гриб : Чи потрібна Україні легалізація зброї: за і проти

25-02-2021 20:02

0

Вікторія Гриб

народний депутат України IX скликання

Народний депутат України IХ скликання Вікторія Гриб поділилася з виданням «Коментарі» думкою про законопроект № 4335 щодо легалізації зброї

Мимоволі вплуталася в жорстоку дискусію з колегами по Раді в питанні легалізації зброї. Той самий випадок, коли сторони категорично не сприймають альтернативну точку зору, не хочуть чути один одного.

Останні розклади в Раді щодо майбутнього голосування за законопроект №4335 про обіг вогнепальної зброї такі: голосів для його прийняття не вистачає. Навіть незважаючи на схвалення профільним комітетом.

В ході тліючої дискусії йдуть найпримітивніші аргументи опонентів. Одні кивають на опитування Liberty Report, згідно з яким зброю для самозахисту хотів би мати кожен третій українець. У відповідь їм кидають посилання на дослідження Групи "Рейтинг", яке показує, що більшість українців не підтримує легалізацію зброї.

За фактом дискусії картина вимальовується наступна.

Аргументи противників легалізації зброї:

Рівень злочинності залежить не стільки від кількості зброї на руках у населення, скільки від соціального благополуччя людей і економічного розвитку держави.

Наводиться в приклад Ізраїль де значна частина населення не просто володіє зброєю і носить її з собою, але - ключове - вміє з нею поводитися.

Законопроект, який зараз лежить в парламенті, зобов'язує власників зброї пройти необхідні курси. Але оскільки в цій країні будь-яка довідка і диплом продаються, немає гарантії, що заповітний "папір" просто не куплять де-небудь в умовному переході.

Ще аргумент: зараз дозволяється купувати і володіти довгоствольною, нарізною і гладкоствольною, а також короткоствольною травматичною зброєю. Колеги задають резонне питання: навіщо потрібен закон про легалізацію короткоствольної зброї, якщо пістолет в будинку нічим не захистить ваше життя краще, ніж довгоствольна зброя. А потрібен він, по деяким думкам, тільки продавцям зброї. Ринок ємністю в 10 мільйонів одиниць зброї за вартістю однієї одиниці в тисячу доларів створює профіт у вигляді 10 мільярдів доларів.

Аргументи прихильників легалізації:

Легалізація зброї автоматично знижує рівень злочинності, мовляв, грабіжника зупинить страх нарватися на озброєну відповідь. З огляду на те, що у нас тонни нелегальної зброї на руках у населення, а злочинці і без того використовують пістолети і автомати, легалізація зброї - абсолютно правильний крок.

При цьому важливо враховувати, що законопроект легалізує не застосування зброї, а тільки її зберігання. Тобто, ти можеш мати пістолет в будинку, але не можеш розгулювати з ним по вулиці і вже тим більше стріляти.

Пропонований закон дозволить купувати зброю лише дієздатним українцям за умови відсутності медичних протипоказань та непогашеної судимості. Але ми-то з вами прекрасно розуміємо, як в цій країні видаються дозвільні документи. Про це я писала вище.

Дискусії тривають, але найголовніша проблема, як на мене, це позамежний рівень нетерпіння, агресії і ненависті в суспільстві.



Новости партнеров


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!